Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството като контравирус

Музикален подарък за ангелите в бели престилки от композитора Виктор Чучков

Снимка: БГНЕС

От първия случай на Covid-19 общественото внимание е фокусирано към работата на здравните системи в отделните държави. Лекари, медицински сестри и санитари, ангажирани в борбата с вируса навсякъде по света работят под изключително напрежение и с риск за живота си се борят за спасяването на пациентите, потърсили помощ в лечебните заведения. Медиците от седмици са далеч от своите семейства и близки, а броят на заразените с коронавирус сред медицинския персонал расте с всеки изминал ден. В България здравните работници са 11 на сто от случаите на коронавирус, или 147 души.

Заради себеотрицанието им в името на болните, лекарите заслужиха аплодисментите на хората в цял свят, както и многобройни дарения за закупуване на животоспасяваща апаратура. Българите също отвориха сърцата си и се включиха в множество каузи в помощ на болниците. Освен със средства, събрани по време на благотворителни концерти, българските музиканти помагат на лекарите и морално, изпращайки им послания за сила и вяра чрез своята музика.  Поредният добър пример в тази посока, даде един от най-ценените ни пианисти, композитори и педагози проф. Виктор Чучков, който посвети свое изпълнение на популярна класическа пиеса на ангелите в бели престилки. „Полетът на бръмбара“ от руския композитор Николай Римски- Корсаков, в парафраза на поляка Константин Виленски, беше поднесена в нетрадиционна джазова интерпретация.

С музиката бих искал да влея малко оптимизъм и да изразя възхищението си към невероятните ни медици, които рискуват живота си заради нас! И към всички онези, които стоейки вкъщи помагат на лекарите. Нека изкуството да бъде контра вирус и да ни прави по-добри“, пише Чучков в описанието към видеоклипа, наречен „Усещане за България. Да полетим…“.



В интервю за Българското националното радио Виктор Чучков посочва:

„Идеята беше да съчетая мелодията с картини от България, и то не само планините, морето и други природни красоти, но да има и нещо от съвременна България, което да вдъхва някаква вяра и оптимизъм на слушателите“. Така в клипа се появяват  и епизоди от  забързаното ни ежедневие – с улиците, метрото и концертните сцени.

Лекарите заемат специално място в сърцето на известния пианист, тъй като той е свързан с това съсловие както семейно, така и професионално, заради музиката, която пише за много червенокръстки филми.

„В моя род баща ми, майка ми и сестра ми са лекари, а също и мои първи братовчеди, чичо, както и лекари по линия на майка ми, които живеят в Скопие. 8 ги преброих, не са малко. Мисля, че музиката и медицината имат много общо", споделя Чучков.



Освен с посланието, което носи изпълнението и видеоклипа към него, Виктор Чучков се обърна към медиците с пожеланието да бъдат все така всеотдайни и ако понякога липсва уважение от страна на пациентите, да не им се сърдят и допълни, че “в този момент лекарите са особено важни в цял свят като хуманисти, които бдят над нас“.

За изпълнението си Чучков признава, че е „по-скоро един акт на съпричастност“, тъй като всички ние имаме нужда от „ведрост, вяра и малко търпение“. Всеки един от музикантите, спрели концертната си дейност заради пандемията, е един своеобразен „извор на идеи“, смята българският пианист. Той отправи и един апел към всички, които пренебрегват мерките за сигурността по време на пандемията, да не бъдат безотговорни, за да бъдем много щастливи после, когато всичко това отмине. „И нека после да се видим отново в залите, където музиката да ни обедини – тя е един свят в повече".

Редактор: Йоан Колев /по интервю на Татяна Иванова, БНР/

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15