Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туроператори отчитат засилен интерес към България, въпреки пандемията

Снимка: Pixabay

Министърът на туризма Николина Ангелкова очаква летният туристически сезон в България да започне от 1 юли. Това предвижда оптимистичният сценарий за сектора, предвид пандемията от Covid- 19.

Къде и как ще може да се почива това лято? Отговорът вълнува всички – планиращите отпуската си,  заетите в сектора, които се надяват да запазят работата си и държавата, в която туризмът формира 12% от БВП.

Председателят на Сдружение „Туризъм“ Венцислав Кръстев определи прогнозата за начало на сезона като „нещо постижимо и реалистично“, ако ситуацията продължи да се развива както в момента. Организацията настоява оперативният щаб да изготви ясни правила, които хотелиерите да следват, за да приведат обектите си в унисон с противоепидемичните мерки за сигурност. Що се отнася до това, какъв процент от хотелите са готови да посрещнат туристи през летния сезон, Кръстев коментира:

„Сложно е да се каже, защото много хотелиери са освободили своя персонал. Въпросът е, че щабът трябва да каже къде и как може се направи това. Някои от големите хотели и курорти, които имат един вход и изход, т.е. имат контролиран достъп на клиентите до хотелите, биха могли да се включат в това нещо. При по-малките хотели това е по-сложно и нямам представа как може да стане. Затова сме поискали и такъв специален протокол от Оперативния щаб."

За изготвянето на подобно предписание се очакват резултатите от анализа на пътуванията по време на Великденските празници и как те ще се отразят на заболеваемостта в страната. Въпреки множеството неизвестни около „Лято 2020“ , желание да почиват в България проявяват немалко чужди туристи, казва Венцислав Кръстев в интервю за БНР- Радио Пловдив:

„В интерес на истината има голям интерес. В последните дни той се засилва и то от страни, които са близки до нас – Румъния, Украйна, Молдова, Сърбия, Северна Македония. Търсене има още от Русия и Казахстан. Тук евентуално трябва да се намеси и държавата, за да подпомогне по някакъв начин тяхното придвижване до нашата страна, чрез субсидиране на чартърни полети или друго. Чехите също искаха да направят, по думите им, „топъл коридор“ между България и Чехия. Те искаха такива само с три страни – Хърватия, Гърция и България, защото поне до момента у нас овладяваме кризата със заразата."

Венцислав Кръстев препоръча на българите, които са резервирали почивки преди извънредното положение, но сега са решили да ги отложат или отменят, да се възползват от правото си на ваучер за отложено ползване.

„Почивката в чужбина е нещо специфично, тъй като резервациите са за определен период от време, например за Великден, в дадена страна. Така че те могат да си вземат такъв ваучер, който ще бъде на същата стойност, при същите условия и да го използват догодина."

Какво точно ще се случи до юли, а и след това, предстои да разберем, но ако все пак имаме възможност за почивка през лятото, нека я прекараме в България. Нашата страна предлага множество вълнуващи и живописни дестинации. Не липсват и много гостоприемни хора, с които да се запознаем и да подкрепим в този труден за всички  период.

Редактор: Йоан Колев /по интервю на Антония Попова от Радио Пловдив/

Снимки: Pixabay, Сдружение „Туризъм“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15