Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още една стъпка на България към "чакалнята" на еврозоната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В телефонен  разговор на премиера Бойко Борисов с френския президент Емануел Макрон, българкият министър-председател е съобщил, че страната ни е изпратила писмо до Европейската централна банка (ЕЦБ) за завършване на процеса на оценка за установяване на тясно сътрудничество по отношение на Банковия съюз, което е предпоставка за последващо кандидатстване и приемане в европейския Механизъм на обменните курсове (ERM II)

Изразявайки  благодарност, че още през 2018 г., по време на българското председателство на Съвета на ЕС президентът Макрон е подкрепил идеята България да се придвижи към чакалнята на Еврозоната, Бойко Борисов е заявил, че „разчитаме на подкрепата Ви за ERM II и днес, след като сме подали официално документи към ЕЦБ“.

Това писмо на българското правителство и Българската народна банка (БНБ) до ЕЦБ се оценяват от наблюдателите като важна стъпка към влизането на страната във валутно-обменния механизъм, предхождащ приемането в еврозоната. Очаква се България да поиска да бъде приета в ERM II и банковия съюз през лятото, защото има все още какво да се направи, за да се отговори на изискванията за влизането в т.нар. „чакалня за еврозоната“.

Дали сегашната икономическа и финансова криза, предизвикана от Covid-19, ще окаже влияние върху решението за допускане на страната до валутно-обменния механизъм, не се знае със сигурност. Но че тя ще промени доста наблюдаваните от ЕЦБ макроикономически показатели на България  като външен дълг, бюджетен дефицит, инфлация и т.н. е сигурно. В Министерството на финансите и в БНБ много добре знаят това и са набелязали необходимите мерки, за да спазим Маастрихтските изисквания. В крайна сметка исканата оценка от ЕЦБ е точно за това – да покаже доколко страната е адекватна на изискванията.

От друга страна обаче, решението за допускането до чакалнята за еврозоната не зависи само от спазването на петте основни критерия от Маастрихт, които засягат инфлацията, държавния дълг, бюджетния дефицит, дългосрочния лихвен процент и обменния курс между националната валута и еврото, а се подчинява и на редица политически съображения. Доказателство за това е  днешният разговор Борисов-Макрон. 

Всъщност може да се каже, че влизането или не в ERM II е преди всичко политическо решение, което от своя страна зависи от много фактори. Важното е, че България подаде документи за присъединяване към еврозоната и очаква подкрепата на европейските лидери, независимо от сложната икономическа конюктура в Европейския съюз и нееднозначните оценки за постиженията на страната ни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29