Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 56

Снимка: БТА

6 нови случая на Covid-19 в България
По данни на Националния оперативен щаб към 17:00 часа на 2 май, потвърдените случаи на Covid-19 в България са 1594. Новите заразени са от областите Сливен, Стара Загора, Ямбол и София. 321 души са настанени в болница, 40 от тях – в интензивни отделения. Починали с установен Covid-19 са 72 души, а излекуваните са 287.

Спират всекидневните брифинги за Covid-19
Информация за ситуацията в страната ще се подава в обобщен вид под друга форма. Мотивът за решението е, че българското общество е достатъчно добре информирано за всички особености около коронавируса. „Все по-често започват да се чуват и гласове на критика, според които брифингите нанасят повече вреда отколкото полза“, коментира директорът на правителствената информационна служба  Севдалина Арнаудова.

Дарителска акция за семействата на починали медици
Българският лекарски съюз стартира дарителска кампания за набиране на средства за семействата на починали медици в битката с Covid-19. Първата вноска в размер на 5000 лв. ще бъде направена от Лекарския съюз за семейството на д-р Илияна Иванова. 43-годишната д-р Иванова от инфекциозно отделение на сливенската болница е първият лекар в България, починал от Covid-19. Болестта при нея се развила изключително бързо, като жената не е имала придружаващи заболявания. Подробности за дарителската сметка ще бъдат дадени в началото на идната седмица.

Нова доставка от Китай на лекарства и предпазни средства
Втори самолет достави от Китай лекарства и предпазни средства, закупени от българското правителство след постигнатите договорености между премиерите на двете страни Бойко Борисов и Ли Къцян. Доставката включва 156 800 предпазни маски и над 200 000 кутии медикаменти, необходими за болничното лечение, съгласно международните протоколи за терапия на заболелите от Covid-19. Първата пратка пристигна в средата на април.

Българските консулства постепенно възстановяват работа
Консулските служби на България по света постепенно ще възстановяват нормалната си работа и приемното време за граждани, следвайки облекчаването на противоепидемичните мерки в отделните държави. Решението е взето от Извънредния щаб за ограничаване на разпространението на Covid-19 във външното ни министерство. Подробна информация за приемното време, услугите и предприетите превантивни мерки на задграничните представителства ще бъде представена в интернет страници им.

Вицепрезидентът Илияна Йотова – с критика към правителството
В интервю за БНТ вицепрезидентът изтъкна нуждата от създаването на щаб, който да обмисли политиката на страната за изход от тежката социално-икономическа криза, породена от пандемията. Според нея, обявената от правителството мярка за спасяване на бизнеса 60/40 не е достатъчно ефективна срещу растящата безработица.

Няма да се допусне криза в млечния сектор
Министърът на земеделието Десислава Танева призова българските потребители да избират български продукти, в знак на подкрепа за родните производители. Предвид кризата в млекопреработвателния сектор в ЕС, продължаваща втори месец, в интервю за „Нова“ Танева подчерта, че България прилага огромни усилия да избегне удара от пандемията върху българския млечен сектор. Сред мерките е  комуникацията с търговските вериги за по-засилено предлагане на продукция от български ферми.

Отворени за посещение са зоните за отдих в Родопите
За радост на любителите на природата от Южна България вече са отворени за посещение зоните за отдих на територията на парк „Родопи“, който включва зоните за отдих „Бяла Черква“, „Студенец“, хижа „Здравец“ и Копривките. Това реши Областният кризисен щаб в Пловдив във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с която се разрешава разходката в природните паркове и забележителности. Разходките в лесопарка са позволени от 9 до 21 часа при спазване на социална дистанция и всички действащи противоепидемични мерки.

Подновяват морските турове до остров "Света Анастасия"
Община Бургас заяви готовност да възобнови туристическите разходки с кораб до острова "Света Анастасия". Обмисля се това да стане от другата седмица, съобщи кметът Димитър Николов. Островът вече е готов да посреща гости. Там засега ще работи само хотелът, а музеят и ресторантът ще останат затворени до отпадане на противоепидемичните мерки. Някогашният остров Болшевик, сега известен като Света Анастасия, се намира на около 6 километра от Бургас. Това е единственият остров в България, превърнат в туристическа атракция. През 2001 г. той е обявен за археологически резерват. Миналата година е посетен от около 40 000 туристи.

Подновяват се и разходките в природния парк "Витоша"
След като на 1 май отпадна въведената заради Covid-19 забрана за посещение на планини, национални и природни паркове, Столичната община обяви, че отваря парка „Витоша“ от 3 май. 

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00