Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сovid-19 в България: Ден 57

Затворено заведение в София след извънредното положение заради коронавируса.
Снимка: Ани Петрова

Отпадат част от ограниченията 
Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която се разрешава работата на открито на ресторанти, обекти за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници. Условията за това са масите в тях да бъдат на разстояние не по-малко от 2,5 м. една от друга и да не са за повече от четирима души. Обслужващият персонал ще носи защитни маски, а масите и столовете ще се дезинфектират след всеки посетител. На видни места ще има диспенсери с дезинфектант за клиентите.

Заповедта урежда и правилата за провеждане на шофьорски курсове, както и упражняването на индивидуален спорт на открито. Допуска се и работата на плувните басейни, като на посетителите задължително ще се измерва телесната температура. Подробности – ТУК.

Задават се и други облекчения 
Премиерът Бойко Борисов обяви, че след 6 май може да се говори за премахване на контролните пунктове между областните градове. При нужда, ще се затварят улици или квартали. Експертите в Националния щаб за борба срещу коронавируса все още нямат съгласие за отваряне на детските градини. На 4 май ще е готов проектозакон за отмяна на извънредното положение, като част от оставащите в сила ограничителни мерки ще бъдат уредени в други закони, обясни министър-председателят. Още информация - ТУК

България се включва в европейски фонд за ваксина срещу Covid-19
С нов фонд страните от ЕС ще подпомогнат откриването на ваксина срещу коронавируса. Целта му, според премиера Бойко Борисов, е той да събере 7-8 милиарда евро. „Ако се открие ваксина, ние ще участваме със 100 хиляди евро, за да сме там“ – каза Борисов и допълни, че по настояване на Европейската комисия е записал видео обръщение. 

7 нови случая на коронавирус
По данни на Националния оперативен щаб, към 17:00 на 3 май, общият брой на заразените с Covid-19 у нас е 1618. Доказаните седем нови случая са в областите Смолян, Враца и София. 316 души са настанени в болница, 39 от тях – са в интензивно отделение. Заразени са общо 176 медицинските служители. 

Втори лекар почина от коронавируса
Това е д-р Нели Пандова – Илиева, дългогодишен лекар в Центъра за спешна медицинска помощ в София. Вчера беше съобщено и за първия починал медик от Covid-19 в страната ни - д-р Илияна Иванова от Инфекциозното отделение на болницата в Сливен. 

Матурите - първата седмица на юни, националното външно оценяване - третата седмица на юни
На изпитите ще се включва материал и от дистанционното обучение – разясни пред БНР просветният министър Красимир Вълчев. „Трябва да бъдем предпазливи в предстоящите седмици, дори да има подобрение в ситуацията. Това, което не може да се случи в дигитална среда, ще се проведе в класните стаи и в университетските аули“ – каза Вълчев. 

Намаляват регистрираните нови безработни в кризата
91 783 са безработните от началото на извънредното положение, каза пред БНР социалният министър Деница Сачева. 20 000 са постъпили на работа след 13 март. 132 000 души ще запазят работата си чрез държавната подкрепа, известна като мярка „60:40“. В последните седмици устойчиво се свиват регистрираните нови безработни. Министърът смята, че при голям процент на заразен персонал в социалната сфера и липса на хора, за мотивиране на попълнения може да се използват средства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Умерено позитивна оценка за мерките на правителството
71 % от пълнолетните българи имат положително мнение за действията на изпълнителната власт по време на кризата с Covid-19. Повече или по-малко отрицателна е нагласата на 21% от хората, показва проучване на „Алфа Рисърч“. 46 % от анкетираните очакват надграждане на още по-обхватни социални инициативи. Според анализа на социолозите, „одобрението към краткосрочните социални мерки е на фона на доминиращ песимизъм за запазването на работата и доходите през следващите месеци на кризата“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00