Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„3100 мили: Себенадминаване“

Нужни са години, за да се преодолее дистанцираността между хората

„Много енергия хаби нашето общество в стремежа да се противопоставяме един на друг. Бих призовал всички хора да бъдат по-смирени, съобразявайки се с чуждото мнение. Противопоставянето по никакъв начин не ни помага да сме психологически устойчиви.”

Така вижда настоящата ситуация в България преподавателятвъв военната академия „ Г.С. Раковски“ Тодор Димитров. Кариерата му е свързана с морето и Военноморския флот. Категоричен е, че военната професия изисква от човека висок морал и готовност да се раздава за другите. А емоцията от Празника на храбростта и Българската армия  не е индивидуална, а за цялото общество: „Пожелавам на моите колеги и на всички българи да бъдем по-единни дори в тежките моменти. Именно в тях се усеща как едно общество и нация може да ги преодолява. Също така да станем по-силни и храбри!

За военните професията трябва да бъде преди всичко призвание, а изпитанията каляват волята. През 2019 година 44-годишният „Ел Капитан”, както е известен сред приятелите си Тодор, отправя истинско предизвикателство към духа и тялото си. Той става 40-тият участник, завършил считаната за биологично невъзможна проява за издръжливост - състезанието „3100 мили: Себенадминаване“. Маратонът е известен като най-дългото сертифицирано състезание в света, а целта е за 51 дни да бъдат избягани 3100 мили /4988,97 км./ на трасе, дълго 883 метра. Ако ви се струва недостатъчно екстремно, добавете към това приключение и атмосферните условия в града домакин – 100 % влажност и 40 градуса температура на въздуха. Бягането се провежда всяка година от средата на юни до началото на август в Ню Йорк, но пандемията от коронавирус ще осуети проявата това лято.

Любопитен факт е, че участниците в това изпитание не са професионални спортисти, а друг българин – Цветан Цеков-Шопан към момента е най-младият участник завършвал „3100 мили: Себенадминаване“.

Няма професионалисти и не сме на олимпиада, за да се готвим с треньори – разказва Тодор Димитров. – Всеки съчетава подготовката със своята професия. Непосредствено преди състезанието, трябва да удължиш бяганията си. Няколко месеца преди него трябва да имаш по-продължителни натоварвания. За да свикна с жегите, ми препоръчаха да ходя на сауна или парна баня, тъй като в България няма как да наподобя летния климат в Ню Йорк. Психологическата част от подготовката също е много важна. Тя изисква да приемеш, че можеш да стигнеш до края на състезанието, което е близо 5000 километра. За да се случи това, няма как да участваш като на обикновено състезание, приемайки другите като конкуренти. Макар че имаше класиране, ние всички бяхме като един екип. Изпитанието определено те разтърсва, защото минаваш през всякакви психологически и физически трудности.”

Българинът започва да бяга още като ученик и след като постепенно достига до 6 дни бягане, едно от условията за участие в ултрамаратона, решава да опита късмета си в надпреварата.

„Признавам, че гледах на състезанието „3100 мили Себенадминаване“ със страхопочитание. През 2019-та импулсивно кандидатствах и си казах, че ако имам късмет, ще ме одобрят. Така се включих. Подкрепиха ме и приятели, за което съм им много благодарен – спомня си Тодор.– Много хора и до днес продължават да ми казват, че под една или друга форма, съм ги мотивирал да започнат или продължат да бягат“.

Подобен тип преживяване със сигурност променя живота на всеки от участниците, калява психиката и се помни завинаги. Нетрадиционната ситуация, в която се намираме в момента заради пандемията от Covid-19, също е тест за емоционалното ни състояние, при това без ясен край. Има ли изпитана рецепта как да съхраним своята психика?

„Най-трудна за хората е психологическата част от ситуацията – смята Тодор Димитров. – Трябва да се принудиш да оставаш по-дълго време вкъщи, да стоиш в социална изолация, ако пазиш някой от семейството си. Затова всеки трябва да намери онова, което му помага – някакво хоби или друго, за да може да се съхрани. Мои колеги психолози смятат, че ще са нужни години, за да се преодолее тази дистанцираност между хората и промяната в обществото.

Снимки: предоставени от Тодор Димитров

Още от категорията

Скиори с национални носии се спуснаха по склоновете на връх Снежанка

Празнично шествие от над 1000 скиори и сноубордисти, облечени с носии, се спусна днес от връх Снежанка в Пампорово. То се организира за четвърта поредна година в зимния курорт в планината Родопи на 3 март. Скиорското шествие бе предвождано от 25-..

публикувано на 03.03.20 в 14:14

Световните шампионки от мажоретен състав “Мистерия”

Ако един-единствен човек докосне душата ти, той разгаря жар, която те превръща от мечтател в творец. Именно това се случило с двайсетина момичета в родния им Пазарджик. Един ден в живота им влязла треньорка – запалила тя тлеещите въглени и малките..

публикувано на 20.02.20 в 11:30
Българският отбор на ATP Cup в Сидни (от ляво на дясно): Григор Димитров, Александър Лазаров, Димитър Кузманов, Александър Донски и Адриан Андреев

Българският тенис отбор отпадна, но роди нови звезди в Сидни

Великите личности не просто извикват възторг с брилянтните си изпълнения, но вдъхновяват, вдъхват страст и дават криле. Четири български момчета, сплотени около своя капитан, за броени дни се превърнаха в отбор, който смело излиза на бойното поле,..

публикувано на 08.01.20 в 12:39