„Българската музика е интересна и в класическия си, и във фолклорния си облик“

Михаил Делчев за приоритетите си като почетен консул в Дания

Снимка: предоставена от Михаил Делчев

„Посланици на българската култура“ наричаме нашите музиканти, спечелили известност и признание по света. Сред тях несъмнено е диригентът Михаил Делчев, който десетилетия живее и работи в Дания. Преди броени дни той се присъедини към дипломатическата гилдия и в съвсем пряк смисъл, получавайки позицията почетен консул на България. Ще развива дейността си в гр. Ебелтофт, и консулски окръг − регион Централна Ютландия. В тази област най-компактната група българи се намира в университетския град Орхус, където наши студенти се обучават по различни програми. За решението на Министерския съвет и назначението си, г-н Делчев научава от медиите.


„Знаех, че българското посолство в Дания отдавна се е ангажирало с това предложение, но процедурата е дълга, изисква сериозни проверки и от двете страни. Ръководя доста състави в Дания. В момента е трудно, защото няма как да работим. Забранени са събирания над 10 човека. Хорове, оркестри, театри… всички културни институции са замразени. Очакваме 10 май, когато карантината ще бъде отменена. От средата на април възстановиха училищните занимания за началните класове. Децата ходят на две смени, за да се избегне събирането на големи групи на едно място. Докато не ходеха на училище, образователните институции подготвиха специални програми за обучението след карантината. Това изисква специална организация, която те направиха. Надяваме се, че в скоро време и университетите ще бъдат отворени за обичайната си учебна дейност.

Хор „Перуника“ на турне в САЩ

В Швеция, където работя с хор за български народни песни „Перуника“, имат друга философия по отношение на епидемията. Там животът почти не се е променил, с изключение на уговорки за спазване на дистанция и пр. Мои колеги, а и хористи ми изпращат постоянно снимки как се разхождат, ходят по ресторанти.“

Хор „Седянка“

Сред съставите, които Михаил ръководи в Дания е женски народен хор „Седянка“, който през миналата година отбеляза 25 години от основаването си.


Дамите от „Седянка“ неведнъж са гостували у нас и са участвали с българските си песни по събори, фестивали, концерти.

Диригентът работи и с ораториален хор от 42-ма певци, камерен вокален състав.


Планирани са концерти през юни и юли, студийни записи… А с „Перуника“ ще изнесат лекции и концерти, основно с български фолклор в цяла Швеция. Но всичко зависи от темпото, с което ще се върнем към нормалния си живот. Колкото до дейността си като консул, диригентът споделя:

„Тепърва предстои да очертаем предстоящите задачи, в тази ситуация още е рано. Надявам се през лятото и есента вече да имаме яснота, разбира се, всичко ще е съгласувано с дейността на българското посолство. Основната ни задача е да популяризираме страната ни чрез съвместни инициативи и различни дейности. Иска ми се да звучи българска музика от всички жанрове. Мисля, че българската музика е интересна и с класическия си облик, и с фолклора. За съжаление, творчеството на нашите композитори в областта на симфоничната и камерната музика не е добре познато, но се надявам това да се промени.“


Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки: предоставени от Михаил Делчев

Още от категорията

За мечтите и успехите на едно българско семейство в Бостън

Елена Колева и Пламен Карадонев са първите българи − преподаватели във факултетите по пиано и пеене на Berklee College of Music. Напускат България преди 19 години, за да учат джаз в САЩ. Мечтата им е да успеят в родината на любимата си музика...

публикувано на 30.05.20 в 06:55

„Оренда“ – един малък български хор в Париж

В анонса към концертните програми на „Оренда“ четем: „Дванадесет певици - като 12-те деления на часовника, като 12-те месеца на годината и 12-те лунни цикъла... Това число, смятано за космическо, като точка на извечната хармония, символизира в някои..

обновено на 25.05.20 в 07:53

Детският хор на БНР на 60 години

„Концертът в зала № 1 на НДК, посветен на годишнината, се отлага, но нека бъдем заедно в мислите си на този ден – настоящи и бивши хористи, в България и по света. И нека запазим високия дух, на който сме се научили тук, в Детския радиохор“ – призовава..

обновено на 24.05.20 в 10:43