Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 65

Снимка: Pixabay

Отпада забраната за посещението на музеи и кина
Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която позволява провеждане на културни събития и посещения на музеи, галерии, библиотеки и кина. Това ще става при спазване на изискването за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки. За сценичните прояви и при посещенията на кината допустимата заетост на местата трябва да е до 30% от максималния капацитет.

За отваряне на театри и концертни зали е трудно да се говори към момента - коментира министърът на културата Боил Банов. Засега ще се изнасят само представления на открито, и то с ограничен брой изпълнители.

Сред последните мерки, които ще се смекчат, ще бъде отварянето на моловете.

Извънредна епидемична обстановка ще обявява Министерският съвет, а не здравният министър
Тази поправка в Закона за здравето гласува правната комисия в парламента. До мярката ще се стига при наличието на непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите от епидемично разпространение на заразни болести, сред които вече е посочена и Covid-19.

НЗОК е дала над 700 хиляди лева за лечение на Covid-19
В момента се сключват договори с лаборатории и ще започне заплащането на тестовете за Covid-19, които ще бъдат определени от здравната инспекция, съобщи за БНР проф. Петко Салчев, управител на здравната каса. Отделени са 6 млн.лв за около 2200 теста на ден. По думите на проф. Салчев, не се очаква пик на заболяването, който да окаже влияние върху здравната система.

1990 са потвърдените случаи на Covid-19
Девет са новите случаи на коронавирус до 17,00 часа на 11 май, съобщиха от Националния оперативен щаб. С тях общият брой на заразените у нас стават 1990. Хоспитализирани са 368 души, 50 от които са в интензивни отделения. Общият броят на починалите с коронавирусна инфекция е 93.

110 големи и средни предприятия са засегнати от кризата с Covid-19
В тези фирми работят над 48 700 служители, показва проучване на профсъюза КНСБ в цялата страна. Общо наблюдаваните предприятия до 11 май са 134. 12% от фирмите са предприели съкращения на работещи, в 66% от тях работниците са в платен отпуск, а в 23% - в неплатен. 7% от фирмите планират да възстановят работа напълно или частично след 13 май. Те са от секторите на преработващата промишленост, енергетиката и ВИК, производството на облекло и автомобилни компоненти.

Социалните партньори договориха 20 от общо 65 антикризисни мерки
Туризмът и транспортът ще получат специална антикризисна помощ, стана ясно от проведеното онлайн заседание на Съвета за тристранно сътрудничество. От 65 антикризисни мерки е постигнато съгласие по 20 от тях, каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Крайните одобрени от правителството мерки ще са ясни следващата седмица. Още информация за постигнатите договорености - ТУК

Още средства за култура
5 млн. лв допълнително се отпускат в подкрепа на културни дейности, обяви ресорният министър Боил Банов. По 10% от парите ще бъдат насочени към театрални постановки, музикални спектакли, танцови форми и визуални изкуства. Средства се отделят и за цирковото изкуство, авторското кино и разпространение на произведения. Целта е създаването на продукти, които да се представят чрез Интернет. “Отделно по норвежка програма са разпределени над 3,5 млн. евро за свободни артисти”, каза още министърът. 

Плажовете отварят на 1 юни
Дотогава се очаква да заработи и мобилно приложение за показване къде и каква е заетостта на чадърите и шезлонгите, информира министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя посочи, че плажните принадлежности ще са поне 50% по-евтини от предишния летен сезон, но не и безплатни.

Карантина за почиващите в Турция и Гърция
След почивката си в двете страни българите ще остават в 14-дневна карантина. На обсъждане в парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм министър Николина Ангелкова припомни, че ситуацията е динамична и все още се очакват указанията на ЕК за въвеждането на единни здравни стандарти. “Най-важното в момента е проследяването на разпространението на коронавируса, за да се прецени как ще се отворят границите за туристите”, каза министърът и призова сънародниците ни да изберат българските курорти. 

Глобяват пътници без маски в градския транспорт
Масови проверки започнаха в столичния градски транспорт. Пътниците без маски се санкционират и свалят принудително от превозните средства. Глобата е от 300 до 1000 лева. Градският транспорт в София започва да се връща към делничното си разписание, като с намалено работно време и по зимен график все още се движи метрото, а нощните автобуси няма да работят. За последна седмица контрольорите ще продават билети в превозните средства и няма да налагат глоби на пътници без предварително закупен билет. 

Професионалните футболисти започват тренировки на 15 май
Здравното министерство разреши на професионалните отбори да започнат от 15 май колективни тренировки по групи, при спазването на строги противоепидемични мреки. 3 дни преди това всички футболисти ще преминат PCR тестове за COVID-19. Подробности - ТУК

Лекоатлетите ни също подновяват тренировки
Спортните занимания се разрешават за картотекирани състезатели, а провеждането им е допустимо само на открити писти със спазване на дистанция от 2,5 метра, разпореди Българската федерация по лека атлетика.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00