Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Ден 66

Снимка: БТА

Всеки заразен с Covid-19 подлежи на изолация или болнично лечение
Това реши парламентът при гласуване на второ четене на промени в Закона за здравето. Депутатите приеха също министърът на здравеопазването, по предложение на главния здравен инспектор, да разпорежда задължителна изолация. С промените в закона се регламентира и начинът за въвеждане на „извънредна епидемична обстановка“ на територията на страната или в даден регион. Тя ще се обявява единствено с решение на Министерския съвет.

Намаляват ДДС временно за хотели и заведения, постоянно за книгите
Правителството ще предложи 9% ставка на Данък добавена стойност за ресторантите и хотелите, която да важи от това лято до края на 2021 година, съобщи премиерът Бойко Борисов. Според него, решението е политически риск, но е в подкрепа срещу понесените загуби от Covid-19. Предвижда се ДДС за книгите да остане постоянно на 9%. Подробностите - ТУК.

19 нови случая на Covid-19
По данни на Националния оперативен щаб (към 17:00 часа, 12 май), общият брой на заразените с коронавируса е 2023. Потвърдените нови случаи са от София, Благоевград и Перник. 365 души от инфектираните са настанени в болница, 51 от тях - в интензивни отделения. Починалите с установен Covid-19 са общо 95.

Българите са сред нациите с най-ниска степен на паническо притеснение
Повечето от хората се надяват, че ситуацията с коронавируса ще трае 3-4 месеца. Това, което ги тревожи са икономическите последици, каза пред БНР Марчела Абрашева. Тя цитира данни от международно проучване на Kantar TNS, което обхваща над 50 страни. С падането на ограничителните мерки се засилва желанието за бързо възстановяване и чувството, че всичко това е за кратко. Българите са по-притеснени от неизвестността и това колко ще продължи „опашката на кризата“, допълни Абрашева.

Как лекуват българските пациенти с Covid-19
Болниците в България използват три основни медикамента срещу вируса. Сред тях е хидроксихлорохинът, който се използва много внимателно, заради възможните странични ефекти, подчерта в интервю за БНР д-р Георги Попов, директор на Катедрата по инфекциозни болести във Военномедицинската академия в София. Във ВМА прилагат успешно и лечение с кръвна плазма, което досега е помогнало на четирима души.

Подпомагането на малки и микро фирми се забави

Програмата за получаване на безвъзмездна помощ в кризата с коронавируса не тръгна. Десетки хиляди микро- и малки фирми, които очакваха да получат между 1500 до 5 000 евро, ще трябва да изчакат Брюксел да одобри използването на 86,5 млн. евро от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Очакванията на експертите са, че тази седмица ще приключи проверката дали мярката съответства на правилата за държавна помощ. Сдружението на общините в България и редица дребни компании поискаха разширяване на критериите за кандидатстване по схемата.

Поздравления към медицинските сестри в Деня на сестринството 12 май
В специалния си поздрав по повод празника, ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19 проф. д-р Венцислав Мутафчийски благодари за усилията, високия професионализъм и себеотдаването в полза на пациентите. Междувременно Асоциацията на медицинските сестри отправи искания към отговорните институции за по-добри условия на труд и повишаване на възнагражденията, скрепени с 12 000 подписа. Пандемията показва, че трябва да има здравни реформи, защото вече почти не са останали медицински сестри в България, каза пред БНР Мая Илиева, председател на сестринския синдикат.

Показаха София в музикален клип за Covid-19
В клипа, създаден от музиканти и филмови творци от цял свят, участва и българският режисьор Андрей Хадживасилев. Проектът, наречен „Пауза“ показва живота в 18 знакови града на 5 континента. Българската столица блести с куполите на храм-паметника „Свети Александър Невски“, с обезлюдения площад „Независимост“ и статуята на София. Едно от най-добрите качества на хората е да се подкрепяме и да бъдем заедно, макар и физически дистанцирани, независимо от националност, вяра и етнос, казва за своето участие Хадживасилев. „Пауза“ може да видите тук.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00