Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успехи на терена, но и с молива върху белия лист

Историята на дряновеца Стефан Иванов

7
Снимка: Facebook - Скиците на Стефан Иванов

Животът на нашия сънародник Стефан Иванов е низ от впечатляващи успехи както на терена в леката атлетика, така и в лоното на изкуството, като самоук художник. Но още по-впечатляваща е силата на духа, която води младия човек напред, въпреки премеждията.

„Започнах да се занимавам с лека атлетика на 13-годишна възраст – разказва Стефан в интервю за Радио България - Бях много притеснителен и плах, но треньорът ми показа какво трябва да правя. Така постепенно в мен се изявиха определени качества на къси дистанции - щафетни бягания, скок на дължина, тласкане на гюле. Скоро последваха и първите успехи. През февруари 2001 година, в Ямбол, в зала завърших трети на 60 метра и трети на 200 метра. Оттам нататък – здрави тренировки, понякога много тежки. Отново през 2001 на републиканското състезание в София, заех първо място на 100 и 200 метра бягане, а на щафетното бягане бях трети.“


През 2001 Стефан прибавя и още едно отличие към своята колекция, тъй като е обявен за спортист на своя роден град Дряново. Заради усилените тренировки и подготовка за състезания, скоро започват и контузиите, които в крайна сметка принуждават младежа да се откаже от спорта, когато е едва на 17 години. Есента на 2005 година следва друго премеждие - дряновецът претърпява тежка катастрофа с мотоциклет и изпада в 14-дневна кома. Двете черепно-мозъчни травми, частичната загуба на памет и множеството фрактури дълго време не позволяват на Стефан да води нормален живот. В периода на възстановяване се обръща към едно своя хоби от детството. Още от малък обича да рисува, най-вече супергерои, рицари и чудовища, и за да подобри координацията си решава отново да хване молива.

"Беше почти непосилно, защото ръцете ми трепереха, а очите ме боляха. Постепенно, с възстановяването ми, се подобри и рисуването. Така дойде лятото на 2006, когато се наложи да нарисувам един нов автомобил. Получи се добре, нарисувах втори, трети, пети и ми хрумна идеята да рисувам исторически автомобили – спомня си той.


Днес, рисунките наброяват над 2000. Голяма част от тях изобразяват различни модели на един от символите на Чехия – автомобилите „Шкода“. Любовта на българина към тази марка го кара да се изучи в детайли нейната история и да обедини рисунките си в поредица от книги - „Skoda - история в рисунки“.

Специален интерес в проучванията му заемат возилата с марка „Laurin & Klement“.

„1895-1929 година е период, в който Европа преживява бурни индустриални промени, а въпреки войните и конфликтите, малката австро-унгарска фирма съумява да запази произведеното и да се превърне в най-големия автомобилен производител за времето си“ – разкрива дряновецът. „Поставят рекорди и участват в изключително тежки състезания и околосветски пътешествия. До 1918 година, когато приключва Първата световна война, производството и доставките на автомобила били безпроблемни в рамките на Австро-Унгария. След разпадането ѝ обаче, Чехия остава отделна държава, а износът става изключително труден. Пожар през 1921 година, изправя компанията пред криза. След търсене на акционери, интерес проявяват от компанията „Шкода“, които в периода 1925-1929 г. закупуват и поглъщат компанията, а името „Laurin & Klement“ остава в историята.“

След края на пандемията от Covid 19, талантливият българин се надява да осъществи пътуване до Флорида, където да представи своя забележителен труд. В момента дряновецът подготвя втора част от поредицата, посветена на периода 1929-1939 г. 

Работата на Стефан, в спортната зала в Дряново, му позволява да има достатъчно време и за друго свое хоби, освен рисуването. Той е сред организаторите на автомобилния ретро парад в родния му град. Признава, че програмата му не е така пищна, както тази в другите градове, но се надява, проявата да заеме своето място в Националната програма за ретро-паради на автомобили и да се провежда всяка година за радост както на местните жители, така и на туристите в малкия град.

Снимки: Facebook - Скиците на Стефан Иванов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05
Шошана Барух

Бюрек със сирене, айрян и таратор – Шошана и нейната българска закусвалня в Бразилия

Casa Bulgara или Българската къща заема водещо място в кулинарните пътеводители на Сао Паоло – най-големия град в Бразилия с над 12 милиона жители. Закусвалнята съществува от близо половин век на един и същи адрес и е собственост на 75-годишната..

публикувано на 02.04.24 в 11:20

Цветан Найденов – един българин в Шаолин

Той е дете на прехода, роден в края на 1989 година в София. Израснал е с филмите за кунгфу и мистиката на манастира Шаолин в Китай. Пътят му минава през тренировки по айкидо, НАТФИЗ и класа на проф. д-р Александър Илиев, където завършва висшето си..

публикувано на 02.04.24 в 11:15