Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летен туризъм в България – да, но при спазване на строги правила

Снимка: БГНЕС

Отпускането на противоепидемичните мерки, наложени заради Covid-19 в България, постепенно обхваща все повече браншове. Либерализацията вече е факт и по отношение на един от най-засегнатите сектори от икономиката – туризма. Хотелите и ресторантите вече могат да посрещат своите клиенти, спазвайки указанията за работа, изготвени от Министерството на туризма. Наред със задължителната засилена хигиена след всеки гост, собствениците на местата за настаняване трябва да осигурят и личен санитарен комплект, включващ маска и ръкавици за всеки турист.

Препоръчително е да се избягва използването на сешоарите и автоматите за напитки, както и климатик, който при възможност, може да бъде заменен с вентилатор. Що се отнася до храненето, то трябва да се случва единствено на външните тераси на хотелите, при спазване на не по-малко от метър и половина разстояние между масите, както и да се извършва на смени, за да се предотврати струпването на хора. Специални изисквания има и за температурата на съхранение и миене на използваните съдове. Анимацията, осигурявана за децата, може да се провежда единствено на открито, при спазване на съответна дистанция. СПА-центровете към хотелите засега остават затворени, за сметка на басейните, до които достъпът е позволен.

Анкета на Радио България с хотелиери от страната показа, че те ще се съобразят с изискванията на министерството и част от тях вече подготвят базите си за летния туристически сезон. Надеждине са насочени най-вече към родните туристи:

„Докато не се изясни ситуацията с 14-дневния карантинен период за влизащите от чужбина, с туристи от други държави няма да работим“ – обясни Светла Атанасова, собственик на хотели в Слънчев бряг и Боровец.–

Българските туристи са добре дошли, но за тези от чужбина ще видим какво ще се решава поетапно. Различно ли ще е за съседни държави, дали ще има чартърни полети - всичко това засега остава неизвестно“.

Добромир Вълев пък е оптимист, че в своя хотел на Северното Черноморие, край Каварна, ще успее да посрещне и чужденци, макар че резервациите за периода до 10 юни, вече са отказани.

„Основните ни гости са от Румъния и Полша. От Полша все още чакаме някаква информация, тъй като не знаем как ще се случват полетите и дали няма да има проблем с това. За румънския пазар се надяваме, че няма да имаме никакви проблеми, тъй като голяма част от гостите ни идват индивидуално, със собствени автомобили.”

Хотелиерът поясни, че eв готовност да изолира туристи със съмнение за Covid 19 в отделни стаи, ако се наложи. Според него, хотелът е голям и при най-оптимистичния сценарии, ще се запълни до 80%.

Златко Златанов, чийто хотел е във Велинград, също използва затишието преди старта на активния летен туристически сезон, който се очаква на 1 юли, за да реновира своята база. Въпреки неизвестните, той не смята да намалява цените, а по-скоро да повиши качеството на услугите, които предлага. Тъй като СПА-центровете все още остават затворени, Златанов е склонен да изчака либерализирането и на тази мярка, защото, по думите му - Велинград е СПА-столицата на Балканите и там не е достатъчно да работят само басейните. Хотелиерът изрази надежда, че когато ситуацията се нормализира:

„Дестинацията, която ще заработи първа е Велинград, защото откакто съществува, тя работи на принципа на уикенд туризма.

През останалото време сме на 50-60% пълни. Що се отнася до седмичния туризъм, той по-скоро трудно ще се случи, защото хората принудително си взеха отпуските и затова ни остава да разчитаме основно на уикенда”.

Междувременно след среща с представители на туристическия бранш в Бургас, министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че ресорното министерство води преговори за евентуално отваряне на границите ни с държави, чиято епидемична обстановка е сходна с тази у нас. Освен това, всеки чуждестранен турист трябва да подпише декларация за пътуване на собствен риск, която освобождава от отговорност хотелиерите.

Снимки: Facebook / Светла Атанасова/, архив, БГНЕС 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30