Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Все повече доброволци се включват в кампанията "Ние броим врабчетата"

Снимка: vrabcheta.bg

В 497 локации в страната бяха преброени 4627 врабчета, по време на Четвъртото издание на кампанията „Ние броим врабчетата“ на Българско дружеството за защита на птиците. Най-предпочитаните места за гнездене на врабчетата са къщите с дворове. Те обичат и междублоковите пространства, парковете с дървета, тихите улици и поляните с храсти. От преброените птици най-многобройни са домашните врабчета (3499), следвани от полските врабчета (999). При испанското врабче, делът се запазва на 3%, вероятно заради факта, че не е добре познато в страната. В тазгодишната кампания към „ветераните“ врабчебройци се присъединиха нови 413 души.

Още от категорията

Българи и бежанци творят заедно отвъд различията

Чрез универсалния език на изкуството шестима българи и седем бежанци се докосват до душата на древни цивилизации, отнасят огънче от далечни домове, играят на карти, опознават другия чрез месенето на хляб и рисунки от къна, вървят по пътя..

публикувано на 04.07.20 в 06:00

Противоепидемични мерки за безопасност на летище София

Covid-19 продължава да оказва влияние върху пътуванията както към България, така и от тук към други европейски държави и света. Въпреки препоръките на Министерството на външните работи българските граждани да се въздържат от неналожителни пътувания,..

публикувано на 02.07.20 в 11:42

Празникът на Първото юлско утро обединява хората на свободния дух

В календара има много неофициални празници и ритуали, които носят своя смисъл и символика. С наближаването на първи юли в съзнанието на поколения българи зазвучава световният хит July Morning. Гледката на първите юлски слънчеви лъчи е опияняваща,..

публикувано на 30.06.20 в 13:10