Във време на пандемия...

Доставка на книги по домовете

Снимка: БГНЕС

Човекът се нуждае не само от физическа храна – и това отлично знаят онези пазители на книгите, които са приели за своя мисия да ни подбутват, насочват, приобщават към непознати светове.

С края на извънредното положение библиотеките отвориха врати. Ала една от тях – великотърновската, подобно на самарянин, почукващ на вратата на бедния с канче топла супа, не забрави „гладните”, доставяйки им в дните на усамотение сгряваща душите порция храна.


„Този експеримент се оказа успешен – казва доц. Калина Иванова, директор на Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков”, за идеята институцията да изпраща книги на абонатите си по време на пандемията. – Ние искахме да бъдем полезни на нашите читатели, защото не е достатъчно само да им предоставим онлайн ресурси и електронни каталози. Понякога хората се нуждаят от това да почетат с удоволствие любима книга и се оказахме прави, тъй като повечето от желаната литература беше художествена. Нашите акции за доставка по домовете се проведоха в осем петъци – от 16 март до 8 май, и в този период успяхме да занесем 1100 тома на 215 читатели.”

Откакто посещенията в библиотеката са позволени, не спира върволицата от въодушевени читатели. „Само за четири дни 555 души са заели нови книги”, казва директорката. Но това едва ли е необичайно, тъй като зад тази вярност се крие дълголетната традиция на едно духовно хранилище.

Регионалната библиотека във Велико Търново си избира за патрон възрожденския литератор и следосвобожденски политик Петко Р. Славейков през средата на миналия век. Но тя е основана още през 1889 г. като третата по значимост институция след Националната библиотека в София и Народната библиотека в Пловдив. Един от видните й директори – Моско Москов, поставя началото на благотворителна кампания за събирането на ценни старопечатни книги и ръкописи, които са показани за първи път през 1940 г. В колекцията от 1200 екземпляра влизат ръкописът от 14-и век „Постен Триод”, първата българска старопечатна книга „Неделник” от Софроний Врачански (1806 г.), първото издание на „Рибен буквар” от Петър Берон (1824 г).

Освен да обогатява фондовете си и да заема книги, институцията извършва много други дейности – лятната кампания за насърчаване на детското четене „Ела в библиотеката”, литературния панаир „Фоайе на книгата с автограф”, който през т.г. ще се проведе от 25 май до 10 юли онлайн чрез дистанционни разговори с автори, създаването на електронни каталози, осъществяването на множество проекти като този за половата идентичност, децата читатели и библиотечните колекции по програмата “Креативна Европа”.

„Основният акцент на този проект е равенството между половете и липсата на ограничения в избора на професии, на игри, на поведение – разказва доц. Калина Иванова. – За целта подготвихме онлайн каталог и библиография по темата. Това е, което сме направили, и тук няма никаква конспирация, въпреки че в заглавието на проекта имаше думата „джендър”. Проектът беше посрещнат със съпротива – най-вече от библиотечната гилдия, която съзря в нашето лице дявола. Но след като видя какви дейности и срещи провеждаме, както и че на децата им е интересно да четат тези книжки, престана с нападките.”

В литературата библиотеката нерядко се превръща в сцена, на която се разиграват всякакви събития, дори убийства. С каквато и обаче тайнственост, съдбовност, митологичност писателите да я обгръщат, едно е сигурно – там някъде, в един от лабиринтите й, всеки от нас ще намери книгата, която завинаги да го промени.

Има ли си и великотърновската библиотека своя лабиринт?

„За съжаление, материалната база на нашата библиотека е много традиционна и няма чак такива пространства, в които един читател да може да се изгуби – отговаря директорката. – Но тя си има едни такива определени кътчета и в тях често намираме по някой човек, вглъбил се в книгата, която си е избрал.”

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, Facebook / Регионална библиотека „Петко Р. Славейков”, БНР-архив

Още от категорията

Фестивалът за експериментално изкуство “180 градуса” се завръща с дигитална програма

Когато едно световно бедствие промени разбирането за човешка близост и превърне простото излизане от дома в усещане за свобода, артистите се изправят пред предизвикателството да останат свързани, преодолявайки пространство, време и... страх...

публикувано на 03.07.20 в 11:32

Литературни маршрути водят по стъпките на именити български творци

Проектът на фондация "Прочети София" представя истории, разказани през специално създадени градски разходки от писатели и поети, теоретици и литературни историци. Част от програмата е насочена към децата. Техен водещ е преводачката и писателка Зорница..

публикувано на 27.06.20 в 05:00

Френска седмица започна в Пловдив

Френска седмица, която предхожда 17-ото издание на Международния фестивал за шансони „Златен ключ“ - Пловдив 2020, започна днес и ще продължи до 28 юни. Мястото на събитията е пред сградата на Дома на културата „Борис Христов“. Международният фестивал за..

публикувано на 22.06.20 в 19:50