Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във време на пандемия...

Доставка на книги по домовете

Снимка: БГНЕС

Човекът се нуждае не само от физическа храна – и това отлично знаят онези пазители на книгите, които са приели за своя мисия да ни подбутват, насочват, приобщават към непознати светове.

С края на извънредното положение библиотеките отвориха врати. Ала една от тях – великотърновската, подобно на самарянин, почукващ на вратата на бедния с канче топла супа, не забрави „гладните”, доставяйки им в дните на усамотение сгряваща душите порция храна.


„Този експеримент се оказа успешен – казва доц. Калина Иванова, директор на Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков”, за идеята институцията да изпраща книги на абонатите си по време на пандемията. – Ние искахме да бъдем полезни на нашите читатели, защото не е достатъчно само да им предоставим онлайн ресурси и електронни каталози. Понякога хората се нуждаят от това да почетат с удоволствие любима книга и се оказахме прави, тъй като повечето от желаната литература беше художествена. Нашите акции за доставка по домовете се проведоха в осем петъци – от 16 март до 8 май, и в този период успяхме да занесем 1100 тома на 215 читатели.”

Откакто посещенията в библиотеката са позволени, не спира върволицата от въодушевени читатели. „Само за четири дни 555 души са заели нови книги”, казва директорката. Но това едва ли е необичайно, тъй като зад тази вярност се крие дълголетната традиция на едно духовно хранилище.

Регионалната библиотека във Велико Търново си избира за патрон възрожденския литератор и следосвобожденски политик Петко Р. Славейков през средата на миналия век. Но тя е основана още през 1889 г. като третата по значимост институция след Националната библиотека в София и Народната библиотека в Пловдив. Един от видните й директори – Моско Москов, поставя началото на благотворителна кампания за събирането на ценни старопечатни книги и ръкописи, които са показани за първи път през 1940 г. В колекцията от 1200 екземпляра влизат ръкописът от 14-и век „Постен Триод”, първата българска старопечатна книга „Неделник” от Софроний Врачански (1806 г.), първото издание на „Рибен буквар” от Петър Берон (1824 г).

Освен да обогатява фондовете си и да заема книги, институцията извършва много други дейности – лятната кампания за насърчаване на детското четене „Ела в библиотеката”, литературния панаир „Фоайе на книгата с автограф”, който през т.г. ще се проведе от 25 май до 10 юли онлайн чрез дистанционни разговори с автори, създаването на електронни каталози, осъществяването на множество проекти като този за половата идентичност, децата читатели и библиотечните колекции по програмата “Креативна Европа”.

„Основният акцент на този проект е равенството между половете и липсата на ограничения в избора на професии, на игри, на поведение – разказва доц. Калина Иванова. – За целта подготвихме онлайн каталог и библиография по темата. Това е, което сме направили, и тук няма никаква конспирация, въпреки че в заглавието на проекта имаше думата „джендър”. Проектът беше посрещнат със съпротива – най-вече от библиотечната гилдия, която съзря в нашето лице дявола. Но след като видя какви дейности и срещи провеждаме, както и че на децата им е интересно да четат тези книжки, престана с нападките.”

В литературата библиотеката нерядко се превръща в сцена, на която се разиграват всякакви събития, дори убийства. С каквато и обаче тайнственост, съдбовност, митологичност писателите да я обгръщат, едно е сигурно – там някъде, в един от лабиринтите й, всеки от нас ще намери книгата, която завинаги да го промени.

Има ли си и великотърновската библиотека своя лабиринт?

„За съжаление, материалната база на нашата библиотека е много традиционна и няма чак такива пространства, в които един читател да може да се изгуби – отговаря директорката. – Но тя си има едни такива определени кътчета и в тях често намираме по някой човек, вглъбил се в книгата, която си е избрал.”

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, Facebook / Регионална библиотека „Петко Р. Славейков”, БНР-архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37