Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме паметта и делото на Св. св. Константин и Елена

Снимка: архив

На 21 май Православната църква почита паметта на светите равноапостолни цар Константин Велики и царица Елена. У нас този ден е  празник на десетки храмове, които носят името на светците – от скалната църква в резервата Яйлата, прочутия манастир близо до Варна, старинни църкви, строени през вековете в Пловдив, Велико Търново, София и др.

Константин (280-337) е син на император Констанций Хлор и Елена (ок. 250-ок. 330), която според някои източници е дъщеря на ханджия. След смъртта на Констанций, синът му Константин наследява Британия, Галия и други римски провинции. Царува в Рим и Византия, установявайки нова християнска столица - Константинопол. От самото начало на своето управление, по отношение на християните се придържал към политика на мир, защото ги ценял като усърдни и верни поданици. През 313 година, чрез Медиоланския едикт, издаден от Лициний и Константин Велики, християнството е обявено за равноправно на останалите религии. Премахват се гоненията срещу християните, възстановява се конфискуваната църковна собственост.

Не е известно точно от кого Константин приема християнството, но сравнително късно – над 40-годишна възраст, се обявява за християнин. Той остава в историята като първия християнски римски император, който ревностно утвърждава духа на християнството в цялата Римска империя. Обявявайки се срещу ереста на Арий, той свикал и Първия вселенски събор през 325 г. Според някои източници, Константин изпратил в Йерусалим своята благочестива майка Елена, която вече била на 80 години, с мисията да издири християнски реликви в опустошения град. Според легендата, Елена посочила мястото, на което били открити три кръста, сред които Светият кръст, на който бил разпнат Христос. По указания и със средства на Елена били построени няколко църкви – във Витлеем, на Елеонската планина и др. Делото на Св. Елена почитат католическата и коптската църкви.

У нас на 21 май празнуват всички, които носят имената Константин, Елена и техните производни: Елка, Еленко, Лена, Ленка, Ленко, Костадин, Костадинка, Динко и др. С иконата на светците танцуват върху жарава странджанските  нестинари, макар църквата никога да не е признала този обичай. По традиция, „огненият обред“ се извършва на 3 юни, когато по стар стил е празникът на светите равноапостолни Константин и Елена. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58