Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 75

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Български биолози ще изследват 48 щама на Covid-19, изолирани от 48 пациенти
Разчитането на Рибонуклеинова киселина (РНК) на Covid-19 ще осветли хипотезите за степента и развитието на заболяването при инфектираните с различните щамове, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести. Различното протичане на заболяването и възможностите за заразяване, са много важни за противоепидемичните мерки в отделните държави. Това ще обясни и защо заболелите и починалите са по-малко в нашата страна.

Премиерът Бойко Борисов поздрави мюсюлманите с настъпващия празник Рамазан Байрам
На среща с главния мюфтия Мустафа Хаджи, премиерът обсъди противоепидемичните мерки, в условията на пандемията от Covid-19. Двамата се договориха байрамският намаз (празничната колективна молитва) да се проведе на открито пред джамиите с маски и физическа дистанция от метър и половина.

Трети пореден ден излекуваните от Covid-19 в България са повече от заразените
Новите положителни проби за коронавирус в България са 39 от общо 1912 изследвани. От тях в болница са настанени 15 души, съобщи Националният оперативен щаб. Сред медицинските служители има 2 нови случая. С тях заразените медици стават 248 от общо 2331 потвърдени случаи на коронавирус. В болници се лекуват 287 души, като 31 са в интензивно отделение. Общият брой на излекуваните е 727 души (31% от заразените), като за последното денонощие са изписани 43-ма души. Починалите до момента са 120 души.

Винаги е възможно да има втора вълна от Covid-19
"Не трябва да ни успокоява това, че пикът на заразата е преминат и в момента сме на едно плато, дори тръгва леко надолу, защото винаги е възможно да има втора вълна. Трябва да останем достатъчно дисциплинирани и отговорни към собственото си здраве и към здравето на околните". Това каза пред БНР проф. Генчо Начев - кардиолог и директор на болница "Света Екатерина". Той уточни, че е против създаването на паника, но категорично е против неглижирането на опасностите и безотговорното отношение.

Туристическият сезон в България вероятно ще започне от 1 юни
Това каза премиерът Бойко Борисов на среща с туристическия бранш. На практика всичко в страната вече работи, но трябва строго да се спазват мерките за дезинфекция, отбеляза той. Ние трябва, така или иначе, да живеем с този вирус, така както живеем с много други болести. Всичко зависи от самия бизнес и най-вече да му дадем възможност да работи. Имаме шанс да изплуваме, особено ако сме умни, мъдри и дисциплинирани, допълни премиерът.

Средствата в българските болници не достигат
Епидемията от коронавируса постепенно отстъпва и заразните пациенти намаляват. Въпреки това болниците няма да връщат на Здравната каса отпуснатите средства за борба с вируса (85% от бюджетите им). Оказва се обаче, че тези средства не могат да покрият разходите им за лекарства и медицински материали, тъй като пациентите драстично намаляват. Ситуацията се усложнява и заради многократното увеличение на цените на консумативите, отбелязва пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател и на Сдружението на общинските болници.

Лекари настояват Здравната каса да заплаща изследването за PCR тест, при съмнение за Covid-19
В момента този тест може да се назначава само от лекар, който работи в РЗИ. Според общопрактикуващите лекари това допълнително затруднява пациентите, особено когато имат изявена клинична картина на Covid-19. Сдружението на общинските и на областните болници също поискаха държавата да заплаща тестовете за всички пациенти. Те смятат, че по този начин биха могли да реагират по-адекватно на ситуацията, тъй като в провинцията тестуването за вируса е затруднено. Здравното министерство обаче не подкрепя предложението на лекарите. Повече по темата  - ТУК.

Удължават срока за държавно подпомагане на трудовата заетост до 30 юни
Държавната помощ, известна като схемата 60/40, ще се изплаща за целия период или за част от периода 13 март - 30 юни, но за не по-дълго от 3 месеца. В 11-ия пореден списък на Националния осигурителен институт с одобрените работодатели влизат 1020 фирми от различни сфери. Сред тях са футболни и спортни клубове, театри и дори националната светиня Рилският манастир. Досега са преведени 19 млн. евро на 6500 фирми за близо 100 000 работни места.

Има три варианта за начало на учебната година наесен
Изборът ще зависи от епидемичната ситуация, каза министърът на образованието Красимир Вълчев. Ако всичко е нормално, обучението ще започне на 15 септември присъствено и това е най-добрата форма. Другият вариант е за частично присъствено обучение. Ще се приложи в краен случай, защото ползите и допълнителните резултати от варианта са спорни, а рискът висок. Третият вариант е обучение в електронна среда, както сега, но при по-добра организация. Обучението в електронна среда ще се използва занапред и при така наречените „грипни ваканции“, каза министър Красимир Вълчев. Целта на ведомството е до 2028 г. над 90% процента от образователното съдържание да бъде електронно, визуализирано и безплатно.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00