Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На къмпинг в условията на пандемия

Как се подготвят къмпингите в България за новия сезон?

5
Снимка: Pixabay

Труден сезон очакват на къмпингите по българското Черноморие. Туристическият сезон в тях започва на 1-ви юли, но базите вече се подготвят да посрещнат гости. Набелязват се мерки за безопасност, въпреки че указания и правила за работата им на този етап няма-наредба засега има само за хотелите.

„Има много къмпинги в България, които вече са отворили врати. Една от най-важните разпоредби, които трябва да спазват е тази за работата на търговски обекти на открито – обяснява Цветомира Цоцова от Българският къмпинг и караванинг портал Camping.bg.– Освен наредбите за хотелите, те трябва да съблюдават и тази за работата на басейните, защото там пише как трябва да се поддържат санитарните възли, както и как да работят заведенията на открито.“

Заради очакваните по-малкото туристи и по-слаби приходи, разходите за дезинфекция на санитарните помещения, ще са проблем за някои къмпинги, тъй като за целта трябва да наемат допълнителен персонал.

Анкета на БНР с мениджъри на къмпинги по Северното и Южното Черноморие показва, че те вече се подготвят за старт на сезона и взимат мерки за предотвратяване разпространението на коронавируса.

„Ще се водим по критериите, които важат за хотелите, за да вземем всички предпазни мерки – брошурки, дезинфектанти на видни места, дезинфекция по бунгалата. Иначе плажната ни ивица е достатъчно голяма, за да може да се осъществи дистанцията. Теренът, който е за палатките ни е достатъчно голям – заявява Галина Неделчева, управител на къмпинг „Космос“ край Дуранкулак. Разположен в живописна местност почти до българо-румънската граница,  къмпингът разполага с 30 бунгала и терен за палатки и каравани.

Късният старт на летния туристически сезон не буди голяма тревога сред заетите в бранша по най-северното ни Черноморие, тъй като традиционно там сезонът започва около началото на юли и продължава до началото на септември. Запазените диви плажове в тази част на морската ивица привличат любителите на свободното къмпингуване, което отново се очертава като сериозен проблем на крайморските общини. 

„Новото за това лято е, че не се допускат моторни превозни средства в границите на плажовете – казва кметът на Шабла Мариян Жечев и уточнява:

Наредбата, която очаквахме да регламентира свободното къмпингуване - ясни места, където да се случва то и при какви условия, за съжаление я няма. Това още повече засилва притесненията, свързани с епидемичната обстановка. Проблемът е там, където имаме къмпингуване, което е далеч от санитарните норми, без течаща вода, канализация и тоалетни. За мен най-правилната мярка към момента  е да се въздържаме от свободното къмпингуване в такива зони.“

По-засилена хигиена през това лято и евентуално намаление на цените се обсъжда в къмпинг „Каваци“.  Той е един от най-големите по Южното Черноморие с 60 бунгала, мотел, както и 100 места за палатки и каравани, а туристите там са 99% българи.

„Ще обърнем още по-голямо внимание на чистотата – обяснява Зорница Илиева, мениджър на къмпинга. Категорично няма да се допуска масово влизане. Ще има определен човек от персонала, който да следи за това, а влизането ще става само с чип. Най-важно е здравето на туристите и персонала ни. Обсъждаме цените и може би, макар и минимално, ще има намаление. Говорим обаче за цените за нощувки за хотела и бунгалата, защото наистина очакваме много труден сезон.



В България
ще страдат къмпингите, които работят предимно с чужденци, прогнозира Цветомира Цоцова. Половината от българите ще променят плановете си за почивка през това лято, но въпреки това само 5% ще се откажат да почиват на къмпинг. 61% от анкетираните заявяват, че почивката на къмпинг е по-безопасна в условията на разпространение на коронавирус, сочи онлайн допитване на Българския къмпинг и караванинг портал Camping.bg. 



Репортажите и интервюто можете да чуете ТУК.

Редактор: Йоан Колев /по репортажи на кореспонденти от Бургас и Добрич и интервю на Валерия Николова/

Снимки: Община Шабла, Pixabay, Радио София, camping.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30