Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нестандартен стимул за производителите на храни в община Върбица

Снимка: Росица Стайкова

Във Върбица положиха основите на общински гурме ресторант. Целта на новата придобивка е да осигури пазар на местните производители, но също така и да привлича вниманието на туристите към старопланинското градче. Жителите на Върбица се гордеят със запазени от поколения кулинарни традиции, а един от специалитетите на Подбалканската кухня е „боб с пъстърма“.

Новото заведение ще бъде изградено върху площ от 250 кв. м. и ще  струва близо 300 000 лв. Средствата са заложени в капиталовата програма и се заделят от собствените приходи на общината, обясни кметът инж. Мердин Байрям. Намеренията на градоначалника са гурме ресторантът да посрещне посетители наесен със специалитети от месо, мляко, гъби, билки и мед, които да се осигуряват от местни производители. Новото изкушение за ценителите на добрата храна ще бъде разположено в началото на пазарния площад, където всяка есен се събират десетки посетители и търговци за традиционния „Върбишки панаир“."Това е замисълът на общинското ръководство - да стимулира както туризма, така и най-малките производители от община Върбица", посочи Мердин Байрям.


Още от категорията

Скромно, но достойно почитаме делото на Христо Ботев

Навършват се 144 години от саможертвения поход на българския поет и революционер Христо Ботев и неговата чета, от козлодуйския бряг на река Дунав до Врачанския балкан. Споменът за историческите събития, прераснал в организирани възпоменателни..

публикувано на 02.06.20 в 06:00

За онлайн децата и четенето

Денят на детето е добър повод да забравим за малко ежедневните грижи и да обърнем внимание на децата си. Добре би било ако го направим с искрено любопитство - само така можем да научим наистина много докато сме около тях. Неусетно ще разберем какво..

публикувано на 01.06.20 в 11:50

Covid-19 няма да помрачи празника на децата тази година

Причините 1 юни да бъде избран за Ден на детето не са ясни, но се смята, че води началото си от голям празник свързан с пролетното равноденствие, почитан и до днес в Китай. През 20 век 1 юни се отбелязва за първи път през 1925 година в Женева, когато..

публикувано на 01.06.20 в 06:05