Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Песничка за азбуката“ навършва 5 години

| обновено на 24.05.20 в 08:23
Снимка: личен архив

В навечерието на най-светлия български празник 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост,
ви предлагаме да чуем заедно една малка, но много специална „Песничка за азбуката“.

Тя е част от проекта за изучаване на българската азбука на училище Млади български гласове в Ню Йорк (Young Bulgarian voices NY).

Автор на музиката и текста е Влада Томова, а идеята за проекта е на Меглена Запрева. Изпълнението е на деца от училището в американския мегаполис, което през годините успява да прескочи границите на българската общност и да привлече към своя културен живот хора с различни националности, но обединени от любовта и интереса към българската музика, език и традиции.

На 24 май „Песничка за азбуката“ навършва 5 години!


„Каним всяко българче да запише видео с рисунка на любимата си буква, пеейки „Песничка за азбуката“ заедно с оригинала. Mоже да се нагизди с любим костюм, рокля, очила, шапка с перо ... и въобще настроението да е усмихнато и шарено! Приветстваме включването и на други малки и големи членове на семейството." Това ни изпрати авторката на музиката и текста Влада Томова и ние с радост се включваме в популяризирането на нейната идея.

Песничката можете да намерите тук.

Видеата си може да изпратите на имейл azisurcetomismeedno@gmail.com или чрез платформата Tiktok с хаштаг #bulgarianalphabetsong до 26 май.

Изпратените записи ще станат част от новия клип на „Песничка за азбуката“, който ще бъде издаден на 1-ви юни Деня на детето. Ще го видите на Фейсбук страницата на Песничката.

Още от категорията

Скромно, но достойно почитаме делото на Христо Ботев

Навършват се 144 години от саможертвения поход на българския поет и революционер Христо Ботев и неговата чета, от козлодуйския бряг на река Дунав до Врачанския балкан. Споменът за историческите събития, прераснал в организирани възпоменателни..

публикувано на 02.06.20 в 06:00

За онлайн децата и четенето

Денят на детето е добър повод да забравим за малко ежедневните грижи и да обърнем внимание на децата си. Добре би било ако го направим с искрено любопитство - само така можем да научим наистина много докато сме около тях. Неусетно ще разберем какво..

публикувано на 01.06.20 в 11:50

Covid-19 няма да помрачи празника на децата тази година

Причините 1 юни да бъде избран за Ден на детето не са ясни, но се смята, че води началото си от голям празник свързан с пролетното равноденствие, почитан и до днес в Китай. През 20 век 1 юни се отбелязва за първи път през 1925 година в Женева, когато..

публикувано на 01.06.20 в 06:05