Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Ден 79

Доц. Димо Димов
Снимка: БГНЕС

Броят на положителните проби с COVID-19 у нас намалява
През последното денонощие са изследвани 443 проби за COVID-19, от които 6 са с положителен резултат. Това съобщиха днес от Националния оперативен щаб.С тях потвърдените случаи у нас стават общо 2433, като новооткритите са в Благоевград (1) , в Пазарджик (1), в Пловдив (1) и в София (3). В болнични условия се намират 235 пациенти, а20 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники. Един от установените, през последното денонощие, случаи е на лекар в столично лечебно заведение. За изминалото денонощие няма починали, а излекуваните са 22-ма. Повече четете ТУК.

Няма починали за изминалото денонощие от коронавирусна инфекция
За първи път, откакто проследяваме на седмична база епидемиологичната обстановка, по отношение на Covid-19, броят на излекуваните надвишава този на новите случаи, съобщи доц. Димо Димов при представянето на седмичната статистика за България. Според данните най-засегнати са хората на възраст между 50 и 59 г. (21%), следват 60-69 годишните (19%) и тези между 40 и 49г. (17%). Доц. Димов предупреди, че оптимистичните данни за страната все още не са устойчива тенденция. С продължаване на мерките, доказали своята ефективност обаче, тенденцията би могла да стане трайна, смята доц. Димов.

Карантината за международните превози отпада
Отпадна карантината за международните превози и автобусните превозвачи. Така всеки от тях, който преминава през територията на България, няма да се налага да е във временна изолация. Досега заради епидемията с Covid -19 международните шофьори, които се завръщаха у нас, трябваше да остават 14 дни под карантина, преди да поемат на следващ курс. Отмяната на тази мярка беше разписана от транспортния министър Росен Желязков, след разговор с представители на бранша, преди седмица.

Все повече излекувани пациенти от Covid -19 искат да станат донори
Началникът на Катедрата по инфекциозни заболявания доц. д-р Георги Попов, коментира пред БНТ, че лечението с кръвна плазма се прилага още преди да е настъпила тежката фаза на болестта. Според него, повечето излекувани пациенти искат да станат донори. Наличието на антитела сред пациентите се проследява в определени дни на лечението и възстановяването, като при част от оздравелите се наблюдават промени. Настъпват доста увреждания и не трябва да се успокояваме, че на крак ще прекараме COVID-19. Специалистът е на мнение, че на този етап България все още е далеч от групов имунитет.

Коронавирусите са много разпространени, твърди български химик
Голяма част от сезонните заболявания през зимата са причинени от коронавируси. Това каза пред БНР Любомир Нечев, химик и вицепрезидент на биотехнологична фармацевтична компания в Масачузетс, САЩ. Компанията на Нечев разработва средство за профилактика и предотвратяване на размножаването на вируса в тялото, в случай на заразяване. По думите му, есента е подходящ сезон за тестване на новосъздадени лекарства, предпазващи от коронавирус, особено сред рискови групи, между които и медицинския персонал, ако се появи втора вълна от заболяването. Въпреки, че вирусът търпи известни мутации, ако те са малки те няма да променят активността на лекарствот осрещу него, смята Нечев.


Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00

България днес – 12 април 2024 г.

В „България днес“ ви отвеждаме до Източна Албания , където се срещаме с поредните герои от поредицата ни „Радио България при българите във…“ . Те са от село Връбник – най-източната точка на Албания , някои от тях вече живеят извън селото, но..

публикувано на 12.04.24 в 19:00

България днес – 11 април 2024 г.

В „България днес“ на 11 април отбелязваме 60-та годишнина от първия български граждански презокеански полет, разговаряме с художничката и авторка на плакати Радослава Боор за плакатната изложба, посветена на правата на жените, която тя представя..

публикувано на 11.04.24 в 19:00