Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Привличаме летовници с безплатни чадъри и шезлонги

| обновено на 26.05.20 в 16:47
Снимка: Емил Йовев

На 23 места по българското Черноморие плажните принадлежности ще са безплатни – обяви министърът на туризма Николина Ангелкова. По морето тя направи серия от срещи с представители на туристическия бранш преди началото на летния сезон, който по оценка и на експертите, и на държавата ще бъде труден и различен. Причината – световната пандемия от Covid-19. 

В началото на годината прогнозите за развитието на българския туризъм вещаеха ръст от 10 %, но те бяха покосени като с нож от неподозираната и непредвидима криза с новия коронавирус. 

След разговорите на премиера Бойко Борисов с колегите му от Гърция и Румъния и с президента на Сърбия за отваряне на общите граници с цел туризъм от 1 юни, България ще разчита на летовниците от съседните страни, чиито граждани ползват предимно автомобилния транспорт

По отношение на останалите пазари министърът на туризма акцентира върху субсидирането на чартърите, като много важна мярка за подкрепа на сектора. Николина Ангелкова изрази и надежда че това ще доведе и до ръст на отделни пазари, особено по отношение на организирания туризъм. 

И все пак, на първо място държавата поставя родните туристи, които ще бъдат привличани с по-ниски цени на услугите на плажа. Българите са и и по-предвидимите потенциални ползватели на морските ваканции у нас в ситуацията, в която се намира Европа и светът.


„Правим всичко възможно да привлечем туристите и да облекчим бизнеса, който е сред най-пострадалите от световната криза с коронавируса – казва министър Ангелкова. – Изключително важно е да предлагаме качествен продукт и здравето на хората да бъде защитено. Една от основните мерки, която предприехме, е намаляване цените на чадърите и шезлонгите. По закон те трябва да бъдат по-ниски минимум с 50 %". 

Към момента по българското Черноморие действат 57 договора за концесии и 75 – за наем на плажове. Плажните принадлежности на 23 от общо 132 плажа със сключени договори ще са с нулеви цени, а за останалите цените варират от 1 до 5 лв

Безплатно ще се ползват чадърите и шезлонгите на плажовете Каваци-юг, Каваци-север, Елените, ММЦ „Приморско“, Царево-централен, Ахелой, Обзор-юг и др. В комплекса „Златни пясъци“ пособията за плаж ще са по 2 лв., в курорта „Слънчев бряг“ - по 4 лв., в КК „Албена“ - 1 лев, в Балчик - 1,50 лв., а в Созопол - между 3 и 5 лв.


Всички стопани на плажни ивици са задължени да предложат 50-процентово намаление на плажните принадлежности, като при неспазване на нормативното изискване глобата е 50 хиляди лева, а при повторно нарушение – 100 хиляди лева

На свой ред, на базата на предложеното намаление, до 30 май т.г. министърът на туризма трябва да изпрати уведомление до концесионерите и наемателите на плажове за съответното реципрочно понижаване на концесионното възнаграждение и на наемната такса. Това ще стане според специална методика, която предстои да бъде утвърдена от Министерския съвет.

В Слънчев бряг Николина Ангелкова изрази увереност и, че, обединени, държавата и бизнесът ще положат усилия, за да се върви напред в туризма, на фона и на стартиращото договаряне на Сезон`2021. 

Снимки: БТА, архив, Сияна Спиридонова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15