Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Многообразието на България

Българи „отвън“ разказват вдъхновяващи истории за родината

Снимка: crowdfunder.co.uk/who-is-bulgaria

Дали наистина ти липсва България разбираш, когато останеш да живееш в чужбина за повече от седмица или две. И ако някой те попита кой би бил най-щастливият ти ден, с чисто сърце му отговаряш – този, в който ще се прибера и ще говоря със семейството си и с приятелите си на живо, а не чрез интернет.

Друг стимул, който може да те направи щастлив, е да усетиш промяната в страната си – невинаги забележима и често приемана за даденост. Значението и силата на думата “корен” също привързва към България.

“Преди не осъзнавах колко силни са корените ми с тази земя – казва Михаела Илиева, която след края на следването си във Великобритания отново живее у нас".

Не само заради историята на моя род, но и заради кръвта във вените ми. В чужбина ми се е случвало да ходя по улицата и веднага да разпозная кой е българин – и то не заради байганьовщината. Има нещо в очите ни и това е много силна връзка, която ми липсваше навън и която преоткрих чрез връщането си.”

Именно с любовта към родината можем да си обясним желанието на Михаела и на още трима българи във Великобритания да създадат видеопоредицата “Коя е България”. Надеждата им е да покажат истинския й образ и онова, което “прави България – България”. След като пътуват из различни краища на страната ни, те стигат до извода, че това са хората и техният мироглед.

“Това, което си взехме от проекта, е че голяма част от разбирането за живота на човек – независимо дали е от България или не, е неговият мироглед – как той си позволява да преживее и хубавите, и лошите моменти – разказва Михаела. – Видяхме хора, живеещи не в най-благоприятната среда, да светят. И обратното – хора, на които им е трудно да намерят смисъл и надежда.”

Следващата цел, която си поставят младите хора, е чрез проекта си да акцентират върху географското, възрастовото и етническото многообразие в България.

От разговорите ни с хората разбрахме, че има голямо движение към градовете, но също и че има села, в които младите се завръщат – казва Михаела. – Ние самите не можем да кажем много за “преди” и “след”, тъй като имаше места, на които за първи път се озовахме.”

Сред интервюираните в осемнайсетте епизода от видеопроекта “Коя е България” няма да видим известни лица от екрана, бизнеса, политиката или обществения живот. Акцентът в поредицата пада върху битието на “обикновения” човек с неговите радости, болки и надежди. За авторите именно гледната точка на тези хора се оказва важна, тъй като те виждат действителността във всичките й цветове и нюанси и без розови очила. Макар че историите им може да ни се сторят тъжни, в същото време ни вдъхват и надежда, че има хора, които обичат България и с малки стъпки се опитват да я направят по-добро място за живеене.

Всеки вторник героите и поуките в приказката “Коя е България” стават с един повече, затова не ги пропускайте.

Снимки: crowdfunder.co.uk/who-is-bulgaria, Facebook / Коя е България

Още от категорията

Протестът в защита на правителството

ГЕРБ: Размириците в София са режисирани от платени провокатори

На сутрешен брифинг след многочасовия протест, довел до сблъсъци и до арести , от партията заявиха, че провокаторите са били насърчени в действията си от олигархични кръгове, които „имат своя генезис и подкрепа, далеч от пределите на нашата страна в..

публикувано на 11.07.20 в 08:50

Бургас – домакин на ХIII Фестивал на пясъчните скулптури

През тази година пясъчният град е приютил 14 композиции на 12 автори, шестима от тях са бургазлии. За извайването на внушителните фигури са използвани 5600 тона пясък. Атрактивното събитие се провежда под мотото "Щури, смешни, страшни. Приказни герои“ ...

публикувано на 11.07.20 в 06:15

Напрежението в центъра на София ескалира

До сблъсъци между привърженици и противници на правителството и на президента Румен Радев се стигна около 20:30 ч. по време на двата паралелни протеста пред президентството и пред Министерския съвет. Бързата реакция на силите за сигурност предотврати..

публикувано на 10.07.20 в 22:30