Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Термометър за бял дроб регистрира коронавирус по-бързо от PCR тест

Снимка: БНТ

Апарат, голям колкото телефонна слушалка, може да установи наличието на Covid-19, още преди вирусът да бъде регистриран с помощта на PCR тест. Той е създаден от италиански, испански и български учени и вече се използва при диагностицирането и проследяването на заразата.

За да се направят заключения дали има възникнало възпаление в дихателните пътища, са достатъчни осем издишвания в уреда. По този начин може да се измери температурата на белия дроб и да се хване рано нововъзникналата инфекция. Предполага се, че при коронавируса, подобно на грипа, температурата тръгва нагоре, преди да са се появили клиничните симптоми.

„Става дума за един апарат, който условно можем да наречем термометър за бял дроб – обяснява проф. Тодор Попов от университетската многопрофилна болница „Св. Иван Рилски”, водещ учен в международния проект. –

По принцип има най-различни термометри и те ни дават представа дали в организма има някакво възпаление. Когато обаче мерим температурата на издишания въздух, получаваме информация не само за общата температура на организма, но и за състоянието на дихателната система и доколко в нея има някакво възпаление.”

 Апаратът е създаден за пациенти с астма, понеже при болестта се наблюдава възпаление на дихателните пътища и следователно температурата се повишава. И тъй като подобен процес протича и при Covid инфекцията, международният екип решава да използва вече лицензираната апаратура, за да проследи динамиката на температурата. Това се прави не само в Италия и Испания, където пациентите са много повече, но и в български условия.

В България, най-напред с т.нар. термометри са снабдени хора, контактни на заболели от коронавирус. С помощта на тези апарати, те мерят температурата си сутрин и вечер, а стойностите автоматично се регистрират на специален сайт и се проследява дали в белите им дробове ще се развие инфекция.

„Тук говорим за телемедицина, за дистанционно измерване от най-съвременен тип – казва още проф. Тодор Попов. – По този начин пациентът не контактува с друг човек и избягва да го зарази, а ние разбираме как протича инфекцията и се опитваме да я проследим във времето. Кога е започнала да се повишава температурата на издишания въздух, кога са се появили симптомите – все неща, които са важни от гледна точка на контрола над болестта.”

Според проф. Тодор Попов, епидемията от коронавирус у нас затихва, но дали това ще се окаже трайна тенденция и няма да последва нова вълна, никой не може да предскаже.

„Да говорим за неща, които все още не разбираме, по какъв начин ще се проявят, освен че е безотговорно, е и признак на прекалено самочувствие – добавя проф. Тодор Попов. – Аз лично не се наемам да правя догадки за нещо различно от досегашния ни опит. При липсата на достатъчно друга информация предпазните мерки са начинът, по който бихме могли да ограничим инфекцията. Коронавирусът търпи видоизменения във времето и със сигурност се повлиява от сезона. Това е нещо ново за всички нас.”

Снимки: БНТ, архив

Още от категорията

Противоепидемични мерки за безопасност на летище София

Covid-19 продължава да оказва влияние върху пътуванията както към България, така и от тук към други европейски държави и света. Въпреки препоръките на Министерството на външните работи българските граждани да се въздържат от неналожителни пътувания,..

публикувано на 02.07.20 в 11:42

Празникът на Първото юлско утро обединява хората на свободния дух

В календара има много неофициални празници и ритуали, които носят своя смисъл и символика. С наближаването на първи юли в съзнанието на поколения българи зазвучава световният хит July Morning. Гледката на първите юлски слънчеви лъчи е опияняваща,..

публикувано на 30.06.20 в 13:10

За 15 години местообитанията на царския орел са намалели двойно

Според проучване на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/, за последните 15 години тревните местообитания на царския орел са намалели двойно, в сравнение с периода преди приемането на България в ЕС /2007/. Сериозната промяна е..

публикувано на 29.06.20 в 16:16