Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Термометър за бял дроб регистрира коронавирус по-бързо от PCR тест

Снимка: БНТ

Апарат, голям колкото телефонна слушалка, може да установи наличието на Covid-19, още преди вирусът да бъде регистриран с помощта на PCR тест. Той е създаден от италиански, испански и български учени и вече се използва при диагностицирането и проследяването на заразата.

За да се направят заключения дали има възникнало възпаление в дихателните пътища, са достатъчни осем издишвания в уреда. По този начин може да се измери температурата на белия дроб и да се хване рано нововъзникналата инфекция. Предполага се, че при коронавируса, подобно на грипа, температурата тръгва нагоре, преди да са се появили клиничните симптоми.

„Става дума за един апарат, който условно можем да наречем термометър за бял дроб – обяснява проф. Тодор Попов от университетската многопрофилна болница „Св. Иван Рилски”, водещ учен в международния проект. –

По принцип има най-различни термометри и те ни дават представа дали в организма има някакво възпаление. Когато обаче мерим температурата на издишания въздух, получаваме информация не само за общата температура на организма, но и за състоянието на дихателната система и доколко в нея има някакво възпаление.”

 Апаратът е създаден за пациенти с астма, понеже при болестта се наблюдава възпаление на дихателните пътища и следователно температурата се повишава. И тъй като подобен процес протича и при Covid инфекцията, международният екип решава да използва вече лицензираната апаратура, за да проследи динамиката на температурата. Това се прави не само в Италия и Испания, където пациентите са много повече, но и в български условия.

В България, най-напред с т.нар. термометри са снабдени хора, контактни на заболели от коронавирус. С помощта на тези апарати, те мерят температурата си сутрин и вечер, а стойностите автоматично се регистрират на специален сайт и се проследява дали в белите им дробове ще се развие инфекция.

„Тук говорим за телемедицина, за дистанционно измерване от най-съвременен тип – казва още проф. Тодор Попов. – По този начин пациентът не контактува с друг човек и избягва да го зарази, а ние разбираме как протича инфекцията и се опитваме да я проследим във времето. Кога е започнала да се повишава температурата на издишания въздух, кога са се появили симптомите – все неща, които са важни от гледна точка на контрола над болестта.”

Според проф. Тодор Попов, епидемията от коронавирус у нас затихва, но дали това ще се окаже трайна тенденция и няма да последва нова вълна, никой не може да предскаже.

„Да говорим за неща, които все още не разбираме, по какъв начин ще се проявят, освен че е безотговорно, е и признак на прекалено самочувствие – добавя проф. Тодор Попов. – Аз лично не се наемам да правя догадки за нещо различно от досегашния ни опит. При липсата на достатъчно друга информация предпазните мерки са начинът, по който бихме могли да ограничим инфекцията. Коронавирусът търпи видоизменения във времето и със сигурност се повлиява от сезона. Това е нещо ново за всички нас.”

Снимки: БНТ, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45