Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избрано от колекцията на Радио България...

Стойо Крушкин − един от първите български гвардейски музиканти

31 май е Ден на военните духови оркестри

Снимка: БТА

Стойо Крушкин е роден на 25 декември 1882 г. в близкото до столицата село Бистрица. В ранна възраст е даден в София като „чуваниче“. По това време се запалва по военните оркестри, които дефилират по улиците на града. Често тръгва след тях, имитира ги, марширува. Така поема по музикантския път, който го отвежда в далечна Америка. Там основава и ръководи първия български оркестър. Репертоарът в началото включва усвоени от Стойо Крушкин в практиката му на гвардейски музикант български маршове, китки от народни песни и пр.

По повод Деня на военните духови оркестри − 31 май, Радио България припомня историята на българския гвардейски музикант в Америка. Публикацията за Стойо Крушкин и Bulgarian Balkan Band вижте ТУК.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отбелязваме 125 години от рождението на композитора Панчо Владигеров

На 13 март 1899 година в Цюрих, Швейцария, се ражда големият български композитор, музикант, диригент и педагог Панчо Владигеров . Той свири на пиано и композира от най-ранна възраст. Автор е на многобройно творчество в различни жанрове - опера, балет,..

публикувано на 13.03.24 в 06:25

"По-полека" … днес е Денят на бавните обороти

Едно любопитно събитие отбелязваме днес – Международния ден на бавните обороти, известен още като Празник на спокойствието. Социалното движение, наречено Slow Life (Бавен живот), се заражда през 1986 г. На днешната дата в повече от 90 града в..

публикувано на 26.02.24 в 06:30
Бюст-паметник на Васил Левски в Тараклия, Молдова

Паметта за Апостола обединява сънародници от цял свят

Независимо от възраст, вяра, етнос и социална принадлежност, паметта за националния герой на България Васил Левски обединява българите по цял свят. В деня на неговата гибел хиляди се стичат към мемориалите на признателност, за да се поклонят пред..

публикувано на 18.02.24 в 10:16