Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 82

Снимка: БГНЕС

Здравните власти обмислят отпадане на карантината за влизащи в България
Задължителната 14-дневна карантина за влизащите в България български и чужди граждани вероятно ще отпадне до дни. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той посочи също, че активно се обсъждат промени в списъка на забранени дейности, сред които и възобновяването на работата на частните учебни центрове и достъпа до детските площадки. „Но основните мерки, които касаят дейността на всеки един човек, особено в закрити помещения − носене на маски, по-честа дезинфекция и лична хигиена, ще останат за много дълъг период от време“, подчерта главният здравен инспектор. Още по темата − ТУК.

България и Италия ще си сътрудничат в изследването на коронавируса
Подготвя се договор за обмяна на технология и идеи между Военномедицинска академия в София и университетската болница „Сан Матео“ в Италия. Италианският екип активно работи върху концепцията за лечение с хиперимунна плазма на болни от коронавирус. Част от изследванията на италианските имунолози включва количествен анализ на нивото на антителата, на базата на прясно замразена плазма, върху същото се работи и във ВМА. Това посочи на брифинг председателят на оперативния щаб ген. Мутафчийски. Според изследванията при преболедували, най-голяма наситеност на антитела има до месец след заболяването, а до третия месец се наблюдава рязък спад. Това потвърждава тезата за нетрайност на имунитета спрямо Covid-19.

39% от заразените с Covid-19 в България са излекувани
За изминалото денонощие в България са регистрирани 17 нови случая на Covid-19, от 1273 изследвани. С тях общият брой на регистрираните с коронавирус е 2477. Увеличението за последното денонощие е 0,7%. Хоспитализирани са 198 души, в интензивни отделения са 20 пациенти. Заразени сред медицинския персонал са 255 души. Активните случаи на инфекцията в страната ни са 1378. Починалите с Covid-19 са общо 134. Излекувани за последното денонощие са 53-ма, а общият им брой е 965, или 39% от заразените. Още за разпространението на вируса по градове − ТУК.

Близо 240 000 работни места ще бъдат запазени с мярката „60/40“
Вече са постъпили 14 351 заявления от работодатели за получаване на компенсация за запазване на заетостта на служителите им, съобщи Министерството на труда и социалната политика. По решение на Министерския съвет кандидатстването за държавната помощ се удължава до 30 юни, а плащанията − до края на юли, като същите се изплащат за период не по-дълъг от 3 месеца. До момента, платените на бизнеса компенсации за заплати и осигуровки са близо 53 млн. лева (27 млн. евро).

На матура - с маска, на метър и половина отстояние
Училищата се готвят да посрещнат зрелостниците при спазване на противоепидемичните мерки. В по-големите сгради са предвидени отделни входове, така че учениците да стигнат навреме за изпита без струпвания. Предвидено е разстоянието между учениците в стаите за матури да бъде 1.5 метра. Те трябва да носят лични предпазни средства, но и училищата трябва да подсигурят резерв, поясни Ивайло Златанов, началник на Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград – чуйте ТУК.

Валидността на винетните стикери за синята и зелената зона в София, издадени преди 6-и май, се удължава с два месеца
Решението е на Столичния общински съвет и засяга повече от 28 000 жители на града. От 1 юни се възстановяват автобусните линии с номера 63 и 66 до парк ”Витоша”, както и 103 до Бонсови поляни и 505 до парка „Врана“. Възобновява се и нормалното вечерно разписание на градския транспорт, като се отменя ограничението на работното време, въведено заради извънредното положение.

За периода на Извънредното положение министърът на здравеопазването е издал 59 заповеди
Министър Кирил Ананиев е продължил с издаването им и след отмяната на т.нар. Закон за извънредното положение в страната и въвеждането на извънредната епидемична обстановка заради Covid-19. Тези документи са изменяни, допълвани, променяни и отменяни, като предизвикват нормативно объркване, заяви в интервю за БНР адвокат Ивана Мурджева. Тя посочи, че в момента се наблюдава правна ситуация, в която Административният съд гледа образувани дела по заповеди, които вече не съществуват.

2/3 от българите са готови да пътуват след пандемията
Веднага или до 2 месеца, след отпадане на ограниченията, 67% от сънародниците ни изразяват готовност да пътуват. 65,6 на сто ще пътуват толкова често, колкото преди пандемията, а 10,5% дори повече. Първата дестинация за 54 на сто от запитаните е в България, сочи проучване на Висшето училище по мениджмънт във Варна и Cardiff Metropolitan University. До чужбина смятат да пътуват 28,4 на сто от запитаните. 45,7%, заявяват, че ще пътуват на отдих, а едва 7,1 на сто ще пътуват по бизнес. Най-предпочитаното транспортно средство за 55,7% е личният автомобил. Почти 30% ще разчитат на авиацията. 

ЕС предлага на България над 9 млрд. евро за възстановяване
Еврокомисията предлага България да получи достъп до 9,282 млрд. евро от фонда за икономическо възстановяване след Covid-19. От тях безвъзмездните средства са 6,131 млрд. евро. Делът на заемите е 3,151 млрд. евро, които ще се изплащат от държавите според дела на вноските им в общия бюджет на ЕС. Средствата ще се отпускат на части по националните програми за реформи. Те трябва да са съобразени с целите на ЕС за икономика без изкопаеми горива и за цифровизация. През юни Европейският съвет ще обсъди предложенията. Еврокомисията уточни, че разпространените преди това данни, че България ще получи 15 млрд. евро, са били само примерни числа.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.


Още от категорията

Covid-19 в България: Ден 118

Двойно повече пари за клиничната пътека за коронавирус Според договореното между Българския лекарски съюз и Здравната каса от август НЗОК ще плаща 1200 лв. за клиничната пътека и в сумата ще влиза и стойността на PCR тестовете за..

публикувано на 03.07.20 в 17:49

Covid-19 в България: Ден 117

Километрични опашки на изхода към Гърция След затварянето на граничните пунктове в съседни държави, на граничния пункт Кулата - Промахон, се образува няколко километрова опашка от чакащи камиони, автобуси и леки автомобили. По данни на Гранична..

публикувано на 02.07.20 в 18:10

Covid-19 в България: Ден 116

Здравният министър издаде 4 заповеди за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 15 юли В заповедта за влизане на територията на България се посочва, че забраната за влизане не се отнася за лица, пътуващи с цел обучение за..

публикувано на 01.07.20 в 17:43