Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 82

Снимка: БГНЕС

Здравните власти обмислят отпадане на карантината за влизащи в България
Задължителната 14-дневна карантина за влизащите в България български и чужди граждани вероятно ще отпадне до дни. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той посочи също, че активно се обсъждат промени в списъка на забранени дейности, сред които и възобновяването на работата на частните учебни центрове и достъпа до детските площадки. „Но основните мерки, които касаят дейността на всеки един човек, особено в закрити помещения − носене на маски, по-честа дезинфекция и лична хигиена, ще останат за много дълъг период от време“, подчерта главният здравен инспектор. Още по темата − ТУК.

България и Италия ще си сътрудничат в изследването на коронавируса
Подготвя се договор за обмяна на технология и идеи между Военномедицинска академия в София и университетската болница „Сан Матео“ в Италия. Италианският екип активно работи върху концепцията за лечение с хиперимунна плазма на болни от коронавирус. Част от изследванията на италианските имунолози включва количествен анализ на нивото на антителата, на базата на прясно замразена плазма, върху същото се работи и във ВМА. Това посочи на брифинг председателят на оперативния щаб ген. Мутафчийски. Според изследванията при преболедували, най-голяма наситеност на антитела има до месец след заболяването, а до третия месец се наблюдава рязък спад. Това потвърждава тезата за нетрайност на имунитета спрямо Covid-19.

39% от заразените с Covid-19 в България са излекувани
За изминалото денонощие в България са регистрирани 17 нови случая на Covid-19, от 1273 изследвани. С тях общият брой на регистрираните с коронавирус е 2477. Увеличението за последното денонощие е 0,7%. Хоспитализирани са 198 души, в интензивни отделения са 20 пациенти. Заразени сред медицинския персонал са 255 души. Активните случаи на инфекцията в страната ни са 1378. Починалите с Covid-19 са общо 134. Излекувани за последното денонощие са 53-ма, а общият им брой е 965, или 39% от заразените. Още за разпространението на вируса по градове − ТУК.

Близо 240 000 работни места ще бъдат запазени с мярката „60/40“
Вече са постъпили 14 351 заявления от работодатели за получаване на компенсация за запазване на заетостта на служителите им, съобщи Министерството на труда и социалната политика. По решение на Министерския съвет кандидатстването за държавната помощ се удължава до 30 юни, а плащанията − до края на юли, като същите се изплащат за период не по-дълъг от 3 месеца. До момента, платените на бизнеса компенсации за заплати и осигуровки са близо 53 млн. лева (27 млн. евро).

На матура - с маска, на метър и половина отстояние
Училищата се готвят да посрещнат зрелостниците при спазване на противоепидемичните мерки. В по-големите сгради са предвидени отделни входове, така че учениците да стигнат навреме за изпита без струпвания. Предвидено е разстоянието между учениците в стаите за матури да бъде 1.5 метра. Те трябва да носят лични предпазни средства, но и училищата трябва да подсигурят резерв, поясни Ивайло Златанов, началник на Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград – чуйте ТУК.

Валидността на винетните стикери за синята и зелената зона в София, издадени преди 6-и май, се удължава с два месеца
Решението е на Столичния общински съвет и засяга повече от 28 000 жители на града. От 1 юни се възстановяват автобусните линии с номера 63 и 66 до парк ”Витоша”, както и 103 до Бонсови поляни и 505 до парка „Врана“. Възобновява се и нормалното вечерно разписание на градския транспорт, като се отменя ограничението на работното време, въведено заради извънредното положение.

За периода на Извънредното положение министърът на здравеопазването е издал 59 заповеди
Министър Кирил Ананиев е продължил с издаването им и след отмяната на т.нар. Закон за извънредното положение в страната и въвеждането на извънредната епидемична обстановка заради Covid-19. Тези документи са изменяни, допълвани, променяни и отменяни, като предизвикват нормативно объркване, заяви в интервю за БНР адвокат Ивана Мурджева. Тя посочи, че в момента се наблюдава правна ситуация, в която Административният съд гледа образувани дела по заповеди, които вече не съществуват.

2/3 от българите са готови да пътуват след пандемията
Веднага или до 2 месеца, след отпадане на ограниченията, 67% от сънародниците ни изразяват готовност да пътуват. 65,6 на сто ще пътуват толкова често, колкото преди пандемията, а 10,5% дори повече. Първата дестинация за 54 на сто от запитаните е в България, сочи проучване на Висшето училище по мениджмънт във Варна и Cardiff Metropolitan University. До чужбина смятат да пътуват 28,4 на сто от запитаните. 45,7%, заявяват, че ще пътуват на отдих, а едва 7,1 на сто ще пътуват по бизнес. Най-предпочитаното транспортно средство за 55,7% е личният автомобил. Почти 30% ще разчитат на авиацията. 

ЕС предлага на България над 9 млрд. евро за възстановяване
Еврокомисията предлага България да получи достъп до 9,282 млрд. евро от фонда за икономическо възстановяване след Covid-19. От тях безвъзмездните средства са 6,131 млрд. евро. Делът на заемите е 3,151 млрд. евро, които ще се изплащат от държавите според дела на вноските им в общия бюджет на ЕС. Средствата ще се отпускат на части по националните програми за реформи. Те трябва да са съобразени с целите на ЕС за икономика без изкопаеми горива и за цифровизация. През юни Европейският съвет ще обсъди предложенията. Еврокомисията уточни, че разпространените преди това данни, че България ще получи 15 млрд. евро, са били само примерни числа.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00