Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очертава се добра реколта на череши в Кюстендил

Снимка: БГНЕС

Превъзходните череши от Кюстендил тръгнаха вече към пазарите в страната ни. Удвоени мерки за сигурност заради пандемията има в овощните градините и при превоза.

Едва ли има българин, който да не познава град Кюстендил като мястото, където се отглеждат най-вкусните череши у нас, а най-вероятно и в света. Българският сорт череши се нарича кюстендилска хрущялка и е разработен от Института по земеделие в града. Плодовете са едри, сърцевидни и с тъмночервена кожица. Кюстендилските череши са сладки и с приятна киселина и имат много добри вкусови качества. Това е едно от големите богатства, които пазят и грижовно отглеждат хората в подножието на планината Осогово.

В условията на ограничителни мерки заради пандемията от Covid-19 преди броени дни започна кампания по прибиране на плодовете в черешовите масиви. Собствениците на овощни градини в Кюстендил са хиляди, стотици са и семействата на сезонните работници, които идват в града специално в сезона на черешите, защото има много работа, а това им гарантира за кратко време добри доходи. Най-големият проблем в момента е тъкмо извозването на берачите до черешовите градини, което заради санитарните мерки не може да става с автобуси и на големи групи, коментират от местните земеделски кооперации.


„Чака ни една по-различна черешова кампания в Кюстендил с оглед на здравните мерки и затова внимателно ще следим работниците - както тези, които ще бъдат в масивите, така и на пунктовете, където ще бъде предавана продукцията“ – казва кметът на града Петър Паунов.


„Категорично с участието на полиция и жандармерия ще бъде организирана охраната на масивите. Традиционно с уреди за нощно виждане ще се следи да няма хора сред овощните градини в тъмните часове от денонощието. Работа в тях ще се извършва само от 8 и 20 ч., а след това никой няма право да влиза там. В периода на кампанията движението в градините става само с документ за собственост, а превозвачите трябва да представят съответните кантарни бележки или фактури, от мястото където са закупени. Ако не притежават валиден документ за продукцията си, те са заплашени всичко, дори и превозното им средство, да бъде конфискувано. По време на кампанията по прибиране на реколтата ще има поне три контролно-пропускателни пункта, които ще следят основно за черешовата продукция, правят се непрекъснати проверки на почти всички превозни средства, които преминават“, обясни градоначалникът.

През 2019 г. количеството набрани череши в Кюстендил е над 9 хил. тона, а реколтата тази година е по-добра и може да надхвърли 10 хил. тона. „Зависи каква част от тази продукция ще бъде съхранена. Молим се на Бог да няма градушки, да няма бури, а оттам нататък съхраненото да бъде прибрано и годно за консумация“ – казва Петър Паунов:

„Настоящите дъждове са много полезни за реколтата ни, но се надявам в началото на юни да спрат, за да не се напукат черешите и продукцията да може да бъде годна за прясна консумация. Готови сме да осъществим връзка с големите търговски вериги, а от друга страна и нашите производители са достатъчно мобилни в търсете на пазари. Иначе, доказаната като вкусови качества кюстендилска продукция, без съмнение, навсякъде е желана както на българския, така и на международните пазари. Надявам се, че ще има добра реализация тази година. В момента има държавен стимул за българските преработватели. Ако те закупят над 30% повече българска продукция, отколкото предходната година, ще получават по 50 лв. на тон допълнително. Дано преработвателите да се ориентират основно към вътрешния пазар, което ще е подкрепа за нашите производители. Надявам се, че тази година точно българският пазар ще бъде наситен с череши от Кюстендил и впоследствие той ще ни се отблагодари за положения труд“.

Чуйте интервюто в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45