Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 83

| обновено на 29.05.20 в 20:14
Снимка: БГНЕС-архив

От 1 юни на карантина подлежат влизащи от 8 страни в ЕС
Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 29.05.2020 г., считано от 1 юни, на карантина от 14 дни подлежат лицата, влизащи в България от Швеция, Великобритания и Северна Ирландия, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия, както и идващи от трети страни, с изключение на Сърбия и Северна Македония. 

Карантина не се предвижда за водачите на автобуси, извършващи международен превоз на пътници, шофьори на товарни автомобили, членове на екипажите на плавателни съдове.

Премахването на 14-дневната карантина за пристигащите граждани от страните в ЕС, а също за Северна Македония и Сърбия, беше предложено от Националния щаб за противодействие на Covid-19. Решението е на база данните от Европейския център за контрол на болестите, съобщи доц. Ангел Кунчев. 14-дневната карантина ще се запази само за 8 европейски страни, които отчитат най-висока заболеваемост в последните 2 седмици.

Още за предпазните средства – маски и ръкавици
Щабът настоява за запазване на мярката за стриктното и добросъвестно носене на маски в помещения на закрито с много хора, подчерта главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчевидаде практични пояснения за правилната употреба на предпазните средства в условията на епидемичната обстановка. По отношение на предпазнитеръкавици припомни, че те трябва да се сменят и/или дезинфекцират често. В противен случай това, че сме с ръкавици не намалява риска, ако пипаме различни повърхности и след това пипаме устата, носа и очите си.

Абитуриентски балове да, но не по-рано от края на юни
Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че няма пречки за провеждането на абитуриентските балове, но препоръча те да бъдат най-рано в края на юни или началото на юли. Около 49 000 зрелостници ще се явят на 1 юни на първата задължителна матура по български език и литература. Училищата вече са в готовност, увери Вълчев.

Излекуваните от коронавирус са вече 1015
8 са новите случаи на Covid-19за последните 24 часа, направени са 1725 теста. Трима от новорегистрираните са хоспитализирани. Общият брой на заразените достигна 2485. Излекувани са нови 51 пациенти, като вече оздравелите са 1015. Това е 41% от всички регистрирани с коронавирус. За денонощието са починали мъж и жена с установен коронавирус и двамата са на 91 години от Дома за стари хора в град Лом.

В ЕС българите са сред най-пострадалите финансово от пандемията
Гражданите на Унгария, България, Италия, Гърция и Испания са понесли най-много финансови щети вследствие на пандемията от коронавирус. Датчаните, шведите, нидерландците, финландците и австрийците са пострадали най-малко, сочи проучване на Европарламента. 58% от анкетираните са заявили, че са имали финансови трудности. 30% от гражданите на ЕС се оплакват от загуба на доходи, 23% от безработица, 14% не могат да покрият наеми и кредити, а 9% да си купят храна. Шест от десет респонденти смятат, че държавите-членки не са показали достатъчно солидарност през пандемията. Най-недоволни от ролята на ЕС в кризата са в Италия, Испания и Гърция, следвани от Австрия и България.

54 допълнителни антикризисни мерки предлагат синдикатите и бизнесът
Предлага се България да поиска разрешение от ЕС мярката в подкрепа на заетостта „60 на 40“ да продължи до края на годината и да разшири обхвата си като включи земеделието, а в секторите туризъм и транспорт да се трансформира в „80 на 20“. Така държавата да поеме 80% от заплатите и осигуровките на заетите. На уволнените по време на кризата без право на обезщетение да се раздават ваучери за храна. Майките и работниците с малки деца да получат от държавата допълнителен платен отпуск от 20 дни, четем още в предложенията.

Първите хотели по Черноморието посрещат туристи
3 хотела в курорта „Слънчев бряг“ вече работят, каза директорът на комплекса Златко Димитров. Ако ситуацията продължи да се подобрява, се очаква повечето хотели да отворят към 19 юни. Първите български туристи посрещнаха и в курорта „Албена“. Мерките за безопасност в почивното селище започват още на бариерата, където всички коли се дезинфекцират. По-различна този сезон е и организацията на храненето. На блок масите туристите няма да се самообслужват, а ще заявяват на служителите желанията си. 50% от предварителните резервации в „Албена“ са отменени, но в момента се усеща раздвижване. Репортаж от черноморските курорти - ТУК.

В Бургаски регион ще се проведе мащабно изследване за имунитет
Изследването ще бъде проведено в първата половина на юни и ще покаже степента на изградения имунитет срещу Covid-19. Освен областния център, мащабното тестване ще обхване и общини около Бургаския залив и по Южното Черноморие, информира кметът на Бургас Димитър Николов след среща с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Така в началото на летния сезон местните власти ще разполагат с представително изследване, което да даде основание регионът да се рекламира като безопасен за посещение и почивка.

Румъния ще поставя под карантина туристите пътували до България
Румънците могат да отидат в България и в Гърция, но след завръщането си трябва да бъдат поставени в изолация за 14 дни, заяви министърът на икономиката Вирджил Попеску, който отговаря и за туризма. След 15 юни тази мярка може да отпадне на базата на двустранни споразумения, допълни Попеску.

Екскурзоводите - забравени, без работа и перспектива
Пролетта и есента са най-натоварени за екскурзоводите, но в момента няма никакви групи. Надеждите са насочени към началото на юли и август, каза пред БНР Николай Миндов, председател на Асоциацията на екскурзоводите в България. „Има голям страх сред хората да пътуват. На този етап не може да се каже дали ще тръгне туризмът и кога.“ Над 1400 са екскурзоводите у нас според туристическия регистър. 80 на сто от тях работят с пристигащи туристи, а много малка част от тях- с българи в България, уточни Миндов.

Децата и кризата на фокус
Анкета на УНИЦЕФ показва промяна на възприятията на децата спрямо ситуацията с Covid-19. В началото на кризата и извънредното положение е доминирал позитивният момент, заради по-близкия и продължителен контакт между родители и деца. След това обаче тази физическа слятост на пространствата у дома, без излизания, е започнала да идва в повече, обясни Весела Банова, психолог и психотерапевт. „Най-тежко беше за родителите на деца със специални образователни потребности“, отбеляза Банова пред БНР.

Автокиното − безопасно развлечение в условията на Covid-19
Първото автокино в София отваря врати с прожекция на филма „Завръщане“ на режисьора Николай Илиев, предшествана от първия в столицата автоконцерт. Организацията ще бъде съобразена с противоепидемичните мерки, амбицията на организаторите е автокиното да продължи работа през следващите три месеца с идеята да стане постоянно.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Гергана Манчева + екип Новини


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00