Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна походът „По стъпките на Таню войвода“

От Тутракан започна 35-ият национален поход „По стъпките на Таньо войвода“. Заради епидемичните ограничения в похода участват 30 души, които до 2 юни ще изминат целия път на четата. Във Фейсбук е направена и виртуална група за националните походи по пътя на Христо Ботев и Таньо войвода. В групата участват над 20 000 души. Карта на пътя на четата на Таньо Войвода и пътя на похода вижте тук.

На 17 май 1876 година, 6 часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата Таньо Куртев, преминават Дунава и стъпват също на българска земя. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев за освобождение на България. Бойният път на четата продължава 11 дни.

Снимки: Facebook/ Национални походи по пътя на Ботев и Таньо войвода

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20