Напусна ни художникът Кристо − роден в България, но „покрил“ с творбите си света

| обновено на 01.06.20 в 20:21
4
Снимка: AP/BTA

На 84 години, в дома си в Ню Йорк почина роденият в България и постигнал световна популярност с концептуалните си творби Христо Явашев − Кристо. През 1957 г. напуска страната ни, а по-късно, заедно със съпругата си Жан-Клод, също художник, създават оригинални пространствено-художествени инсталации. Сред най-известните им творби са опакованият Райхстаг в Берлин, „Чадърите“ в Япония и Калифорния, „Вратите“ в Сентръл парк в Ню Йорк, опаковането на най-стария мост в Париж. Сред последните творения на авангардния Кристо са „Плаващите кейове“ в Италия (2016 г.) и „Мастаба“ (2018 г.) в Хайд парк, Лондон.

„Благодаря ти, Кристо, да ходиш по водата не е само впечатляваща библейска картина, но и изкупление на позора от много наслоени предразсъдъци“ – това написа известният италиански журналист от „Кориере дела сера“ Антонио Ферари след откриване на инсталацията „Плаващите кейове“. По думите му тази творба „показа куража и гениалността на една страна (България), която малко познаваме, при това предимно като нарицателно понятие“.

Новината за кончината на Христо Явашев − Кристо беше съобщена от близките чрез официалната му страница във Фейсбук. В нея се казва още: „Кристо и Жан-Клод винаги са подчертавали, че искат артистичната им работа да бъде продължена и след смъртта им. Затова L'Arc de Triomphe, Wrapped съгласно волята на Кристо ще бъде реализиран между 18 септември и 3 октомври 2021 година“. Освен това през 2020 година, от 1 юли до 19 октомври, в Центъра „Помпиду“ ще се проведе мащабна изложба за живота и работата на Кристо и Жан-Клод в Париж.

Художникът-пластик Кристо, който почина вчера, притежаваше „лудостта на величието и гения на великолепието“, а творбите му „преобразяваха сградите и пейзажите по света в поетични събития“, заяви френският президент Еманюел Макрон, предаде АФП, цитирана от БТА.

Поклон пред паметта му!


Редактор: Гергана Манчева

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Галерия

Още от категорията

Класикът Кирил Христов – лиричният „диктатор“ и събирачът на спомени

В края на XIX и началото на XX в. българската художествена литература бележи небивал възход. Сред плеядата от талантливи поети и писатели, каквито са Пенчо Славейков, Иван Вазов, Пейо Яворов, Алеко Константинов, Дора Габе, своето достойно място..

публикувано на 07.07.20 в 04:30

Театралният сезон продължава и през юли

Театралният сезон тази година ще продължи и през юли. Артистите в България отново са на сцена, макар и пред по-малко публика в салоните, спазвайки изискването за дистанция в условията на Covid-19. Зрителите имаха възможност да презаверят билетите..

публикувано на 05.07.20 в 05:05
Александър Хаджиев  /  Снимка: a-hadjiev.com

Фестивалът “180 градуса” се завръща с дигитална програма

Когато едно световно бедствие промени разбирането за човешка близост и превърне простото излизане от дома в усещане за свобода, артистите се изправят пред предизвикателството да останат свързани, преодолявайки пространство, време и... страх...

публикувано на 03.07.20 в 11:32