Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни художникът Кристо − роден в България, но „покрил“ с творбите си света

| обновено на 01.06.20 в 20:21
4
Снимка: AP/BTA

На 84 години, в дома си в Ню Йорк почина роденият в България и постигнал световна популярност с концептуалните си творби Христо Явашев − Кристо. През 1957 г. напуска страната ни, а по-късно, заедно със съпругата си Жан-Клод, също художник, създават оригинални пространствено-художествени инсталации. Сред най-известните им творби са опакованият Райхстаг в Берлин, „Чадърите“ в Япония и Калифорния, „Вратите“ в Сентръл парк в Ню Йорк, опаковането на най-стария мост в Париж. Сред последните творения на авангардния Кристо са „Плаващите кейове“ в Италия (2016 г.) и „Мастаба“ (2018 г.) в Хайд парк, Лондон.

„Благодаря ти, Кристо, да ходиш по водата не е само впечатляваща библейска картина, но и изкупление на позора от много наслоени предразсъдъци“ – това написа известният италиански журналист от „Кориере дела сера“ Антонио Ферари след откриване на инсталацията „Плаващите кейове“. По думите му тази творба „показа куража и гениалността на една страна (България), която малко познаваме, при това предимно като нарицателно понятие“.

Новината за кончината на Христо Явашев − Кристо беше съобщена от близките чрез официалната му страница във Фейсбук. В нея се казва още: „Кристо и Жан-Клод винаги са подчертавали, че искат артистичната им работа да бъде продължена и след смъртта им. Затова L'Arc de Triomphe, Wrapped съгласно волята на Кристо ще бъде реализиран между 18 септември и 3 октомври 2021 година“. Освен това през 2020 година, от 1 юли до 19 октомври, в Центъра „Помпиду“ ще се проведе мащабна изложба за живота и работата на Кристо и Жан-Клод в Париж.

Художникът-пластик Кристо, който почина вчера, притежаваше „лудостта на величието и гения на великолепието“, а творбите му „преобразяваха сградите и пейзажите по света в поетични събития“, заяви френският президент Еманюел Макрон, предаде АФП, цитирана от БТА.

Поклон пред паметта му!


Редактор: Гергана Манчева

Снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37