Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има потенциал на регионален лидер при стартъпите

Българската стартъп асоциация подбира с конкурс най-добрите дебютанти в бизнеса, базиран на дигиталните и софтуерни технологии

Снимка: centraleuropeanstartupawards.com

Пандемията от Covid-19 наложи отлагане с няколко месеца на състезанието за най-успешните стартиращи компании от региона на Централна и Източна Европа - CESA /central european startup awards/ Българската стартъп асоциация (БСА), в която членуват над 500 компаниии, е домакин на тазгодишната надпревара. CESA се провежда в 7 региона в света, а БСА организира състезанието за България. Оттам съобщават, че номинациите могат да бъдат подавани до края на месец август в 10 отделни категории. С условията за участие всеки може да се запознае на БСА.

Награди за стартиращи компании ще се връчат за 5-а поредна година, а победителите ще разберем, вероятно на публична церемония, в средата на ноември. Всеки може да номинира компаниите, които смята за най-добри, а до ноември те ще бъдат отсявани от компетентно жури“ – каза в интервю за БНР Добромир Иванов – председател на Българската стартъп асоциация.

Добромир Иванов  / Снимка: Здравко Петров

„Имахме три компании, които стигнаха до финалите миналата година в Китай. Компаниите се развиват и борбата е доста сериозна. Една от отличените компании прави роботи, които помагат на инвалиди, работата им е на високо ниво и със сериозен потенциал. Тази година бяха изправени пред ситуация, че нямаше как да продължат да правят своя бизнес в България. Имат нужда от подкрепа. Това е част от нашата работа – да променим средата тук, за да привличаме както чуждестранни компании за инвеститори, така и да задържаме българските. Над една четвърт от членовете ни вече са регистрирани в чужбина. Това е негативната тенденция срещу която се борим.

"Като общност се стремим  България да има през следващите 3 до 5 години първите компании с над милиардна оценка. Това ще ни позиционира на световната карта, за да привличаме повече чужди инвестиции у нас“ – казва Добромир Иванов. Според него Българските стартъп компании са показали завидна солидарност по време на кризата, както и софтуерните и технологичните компании. Видими бяха опитите им да помогнат на останалата част от държавата и населението, на правителството, на болните хора, на другите бизнеси... Едно от нещата, които тази криза извади наяве, беше нуждата да се работи много по-близко с високотехнологичните компании, защото те дават решения, които са много по-устойчиви на такива кризи, смята Добромир Иванов.

„В момента традиционните производства осъзнават нуждата да се дигитализират. За съжаление нито една от мерките, които държавата прие, не беше насочена към този тип компании. Търсим диалог, но това не се е случило. Много от компаниите не могат да покажат спад в приходите, за да кандидатстват за държавното подпомагане, защото те за миналата година не са имали никакви приходи. Друго е, ако си пораснал 5,6 пъти през последната година, това ти гарантира 20, 30 до 50% скок напред. Но това не важи за стартъп компаниите. Имаме потенциал да се наложим като регионален лидер, но за целта трябва да се случат някои промени, например компаниите да имат достъп до повече капитали. Но вървим уверено в тази посока.”

Цялото интервю с Добромир Иванов чуйте ТУК.

Редактор: Гергана Манчева /по интервю на Н. Цанева, програма „Хр. Ботев”/


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05