Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морските ни плажове очакват туристи

Водата в по-големите курорти е чиста, категорични са експертите

Снимка: БГНЕС

В по-големите ни морски курорти плажовете вече са готови за летния сезон. Чакат се само туристите. Ограниченията около Covid-19 казаха своята дума и голяма част от плажната ивица по родното Черноморие е все още пуста. В някои от най-големите курорти, като „Слънчев бряг“, "Албена", Св.Св. Константин и Елена" отвориха врати първите хотели.

Това обаче категорично не е началото на туристическия сезон – коментира пред Радио Варна проф. Стоян Маринов, декан на Факултета по управление в Икономическия университет и преподавател по туризъм там. По думите му, за начало на сезона може да се смята моментът, в който пристигнат първите чуждестранни гости с автотранспорт или с чартърни полети от Западна Европа. Относно опасенията за замърсяване на морската вода, проф. Маринов уточнява, че те не засягат плажовете в курортните комплекси, които се поддържат в много добро състояние. 

Въпреки това, в Бургас експерти на Регионалната здравна инспекция вече проверяват чистотата на морската вода в залива. Започнали са със „Слънчев бряг“ и констатацията им е, че до момента няма лоши води, информира в. "Труд".  


Още преди месец Международното жури на Програмата „Син флаг“ удостои с престижната си награда „Син флаг“ за 2020 година 15 български плажа и едно яхтено пристанище.

Програмата „Син флаг” е доброволна сертификационна процедура за плажове и яхтени пристанища, управлявана от международната Фондация за екологично образование, в която членуват организации от над 70 държави. Самата награда „Син флаг” е най-утвърденият еко-етикет и стандарт в туризма. За да го заслужат, стопаните на плажове и марини трябва да изпълнят редица критерии за качеството на морската вода, екологичното образование, безопасността, услугите и удобствата на плажа. 


През настоящата година сред над 4 500-те плажа от цял свят със „син флаг“ са и българските Албена, Аркутино, Дюни-Юг, Дюни, Созопол- Харманите, Созопол-Централен, Поморие- Изток, Несебър-Юг, Слънчев бряг-Юг, Слънчев бряг-Централен, Слънчев бряг-Север, Свети Влас-Нов, Слънчев ден, Златни пясъци, Бялата Лагуна. Единственото отличено яхтено пристанище е Марина „Диневи“.

По време на сезона и когато са отворени за обществеността плажовете и яхтените пристанища трябва да изпълняват, освен критериите на програмата „Син флаг“, и всички въведени противоепидемични мерки срещу Covid-19. Наличието на син флаг е гаранция, че плажовете и яхтените пристанища са безопасни и в съответствие с националните разпоредби, казва от българското движение "Син флаг".

В публикацията са използвани материали от Радио Варна



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30