Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 87

Снимка: БГНЕС

След 15 юни се очаква пълно възстановяване на придвижването в ЕС
Първият етап от възстановяването беше премахването на карантината за бизнеса, отбеляза министър Екатерина Захариева. Заради епидемията някои инвестиции в България се забавиха, а отменените полети оставиха разделени в продължение на 2 месеца някои семейства. Оказа се, че 85% от предпазните средства се произвеждат в Китай, както и над 80% от антибиотиците. Затова следващата стъпка е да върнем част от тези производства в ЕС, за да можем да разчитаме един на друг вътре в общността, добави Захариева.

Мачовете ще се играят пред публика от 5 юни
Здравният министър издаде заповед, с която считано от 05 юни 2020 г., разрешава провеждането на първенството за Първа и Втора професионална футболна лига пред публика, при заетост на местата до 30% от общия им капацитет и при настаняване на зрителите най-малко през 2 седалки. С пълния текст на заповедта може да се запознаете тук.

Излекуваните отново надвишават броя на заразените с Covid-19
За денонощието в страната са установени 19 нови случая на коронавирус при проведени 1220 теста. Сред новозаразените има дете на 14 години, бременна жена и медицинска сестра. С тях общият брой на установените с коронавирус достигна 2538. Увеличението за последните 24 часа е с 0,8%. Излекувани са 33-ма, а под медицинско наблюдение са 1271 болни. 259 от заразените са медици или 10% от всички случаи. За денонощието починалите са четирима. С тях загубилите в битката с вируса стават 144 за страната. Средната им възраст е 68 години. Навлизаме в в етап на угасване на епидемията, каза проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб. Според него изследванията ще се увеличават, защото при затихването на епидемията трябва да се засичат в ранна фаза всички клъстери на коронавируса. Досега взетите проби в страната са над 60 000. Още статистика - ТУК.

Противоепидемична мярка запуши граничния пункт Кулата - Промахон
Опашка от 4 километра запуши ГКПП-Кулата, след като Гърция въведе седемдневна карантина за влизащите в страната. Заповедта бе внезапна и това наложи отново да се попълва декларация, в която се посочва къде ще се прекара карантината. Заради обработката на документите преминаването на границата става по-бавно. Гръцките власти предупредиха също, че през целия туристически сезон ще продължат да се правят тестове на пристигащите туристи подбрани на случаен принцип.

Британските превозвачи и туроператори искат свободни полети до България
България е в cпиcъка на топдестинациите за почивка, до които трябва да бъдат разрешени въздушните полети от Великобритания през лятото. Той е изготвен от трите най-големи авиокомпании в Обединеното кралство и включва 45 страни. Списъкът е част от искане, подкрепено от над 200 туристически фирми на острова. Всички те настояват британските власти да се откажат от плановете да въведат след 8 юни 14 дневна карантина за всички пасажери пристигащи от тези страни. Това би отказало милиони британци да пътуват за традиционните си ваканции в чужбина. Освен това става дума за дестинации, в които разпространението на Covid-19 е в пъти по-малко от ситуацията във Великобритания, се казва в писмото.

Пандемията отложи програмата за завръщане на български кадри
Заради пандемията от Covid-19, оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“ отлага за 2021 г. кандидатстването по поощрителната мярка за завръщане в България с цел работа. Предвидените за тази година 5 млн. евро се пренасочват за спешни мерки срещу нарастващата безработица. В същото време се отчита, че много българи, които живеят и работят в чужбина, са се завърнали в страната. Програмата предвиждаше висшисти, които се завърнат да работят в България, да получават по 600 евро на месец, в продължение на една година, ако работят в населено място с възнаграждения под средните за страната.

Над 5000 души са се възползвали от безлихвени кредити заради Covid-19
Близо 2200 евро е средната стойност на безлихвените кредити, които теглят физически лица в затруднено положение, заради Covid-19. Това съобщи Българската банка за развитие. Програмата, в подкрепа на хора в неплатен отпуск или самоосигуряващи се, започна в края на април. Максималната сума, която може да бъде изтеглена по тази мярка е 2300 евро. Към края на май са одобрени заявленията на над 5000 души и кредити на обща стойност около 11 млн. евро.

Второ българско дарение за болниците в Сърбия
Дарение от 300 комплекта защитни облекла, очила и шлемове, които българското правителство изпраща, бе предадено днес на сръбски болници, в помощ срещу разпространението на коронавируса. Предоставените защитни комплекти са произведени от български фирми според най-високите стандарти. От сръбска страна благодариха на българското правителство за подкрепата. Това е второто подобно българско дарение в Сърбия, след като на 4 май в Цариброд бяха връчени 132 комплекта медицински защитни облекла за многократно ползване за районите, в които живее преобладаващата част от българското национално малцинство.

Фонд "Обединени срещу Ковид-19" помогна на 700 000 души в нужда
Фондът, който обединява няколко организации, е събрал над един милион лева (около 500 хил. евро), с които са осъществени проекти в 300 населени места. "Обединени срещу Ковид-19" бе създаден на 9 април и приключи дейността си на 31 май, но организациите в него остават в готовност за продължаваща помощ, съобщи за БНР ръководителят на Български дарителски форум Красимира Величкова.

Кризата с коронавируса бави ремонтите на самолети от бойната ни авиация
С два месеца закъснение ще пристигнат от Беларус два от ремонтираните щурмовици Су-25, съобщиха от Министерството на отбраната.Очаква се в края на юли първият ремонтиран Су-25 да бъде в България, а вторият - през август. През 2018 година България подписа договор с беларуска компания за ремонта на осем щурмови самолета за около 42 млн. евро.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00