Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 92

Пано от 72 000 розови цвята за Празника на розата
Снимка: Иван Славов

Мярката 60/40 вероятно ще бъде удължена
Планира се действието на мярката да бъде увеличено с още три месеца, с опция до края на годината, съобщи за БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Мярката ще бъде изменена, за да бъдат регистрирани и безработни, като работодателите ще могат да ги наемат. Ще има и по-силен акцент за сектора на автобусните превози в режим на помощ 80 към 20, защото е ключов. 

По думите на Сачева, тенденцията от няколко седмици повече хора да намират работа, отколкото да губят, е устойчива. В последните десет дни са се върнали нивата на ежедневна регистрация на безработни отпреди извънредното положение. Затова, в следващите месеци не се очакват трусове, ако не се явят други фактори, които да повлияят върху безработицата. Според Сачева, вероятното увеличение на безработни се очаква в края на годината.

Епидемията затихва, но не е приключила
Рано е да се говори за равносметка, а настройката на хората, че всичко е приключило е плашеща, заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Според него, "ако оставим нещата на самотек, ще имаме проблеми", затова е необходимо да поддържаме надзора на високо ниво. Той призова обществото да спазва мерките, за да не се връщаме назад. 

По думите му,  ситуацията ще продължи, но в по-ниска интензивност. Тенденцията в северното полукълбо е към ограничаване на отделните огнища, за да няма по-широко разпространение. В България 88 000 души бяха сложени под карантина, но именно този огромен труд спря заразата, категоричен е Кунчев.

43 нови случая на коронавирус
Според данните от Единния информационен портал за Covid-19, към 00:00 часа на 7 юни, 43 от изследваните 816 проби през изминалото денонощие са дали положителен резултат. С това потвърдените случаи на коронавирус в България са общо 2711. Активните са  1006, а общият брой на излекуваните е 1545 души. В болница се лекуват 155 пациенти с Covid-19, като 12 от тях са настанени в интензивни отделения. Заразените медицински служители до момента са 294, 6 от които са регистрирани през изминалото денонощие. Няма нови смъртни случаи.

След 15 юни, българският спорт тръгва на пълни обороти
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че българският спорт съвсем скоро ще възобнови цялата си дейност. Той подчерта, че всички спортисти и федерациите са се държали достойно по време на извънредното положение. Постепенното отпускане на мерките в областта на спорта върви по план, затова след 15 юни всички нива на българския спорт ще започнат да функционират на пълни обороти, каза още Кралев.

С пищно шествие закриха Празника на розата 
Въпреки противоепидемичните мерки, Казанлък отбеляза своя Фестивал на розата 2020 и спази традициите от 117 години насам. За първи път, празникът се проведе без хилядите гости от цял свят. Шествието, посветено на царицата на цветята, премина през целия град, водено от тазгодишната Царица Роза, Мария Петрова и нейните подгласнички. От атрактивни влакчета, те разпръсваха, заедно с розоберачи, розов цвят по улиците. Празникът завърши на централния площад "Севтополис" с пищни хора.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00