Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин с номинация за световния списък на бизнес славата за 2020

Младият и предприемчив Борис Колев определя София като едно от най-добрите места за нов бизнес

Социалният предприемач Борис Колев е единственият европеец сред осемте финалисти за Глобалната зала на бизнес славата за 2020 г. на една от най-големите фондации за предприемаческо образование Junior Achievement. От близо 40 години насам, фондацията избира няколко ключови фигури в света на предприемачеството – лидери, които стават част от списък на бизнес славата /JA Hall of Fame/. Жури от 230 експерти в бизнеса от различни държави оценява кандидатите.

„Всичко се постига с усилия и труд, но много се радвам, че някой от другия край на света ни е забелязал. Случва се рядко, много често оставаме недооценени тук, в България, но когато забележат работата на някой от Източна Европа е много радостно. Дори само номинацията е много голям успех“ – казва Борис Колев. Той е признат високо заради успешните си предприемачески и социални проекти от най-ранна възраст и за социалното въздействие на своята дейност.

За себе си българинът разказва, че е започнал в бизнеса още на 19 години като създава нестопанска организация, заедно със свои приятели от различни доброволчески организации. Тогава целта им била да подготвят средата за социалната отговорност и устойчивост в бизнеса. Започнали скромно - с информационен портал и няколко компании, които консултирали. 11 години по-късно Борис отчита голямо развитие в тази посока. Според него българският бизнес е започнал да обръща внимание на стратегическите инвестиции на социална основа и на каузи, а не просто на еднократни дарителски кампании.

Понастоящем българинът е експерт и вицепрезидент за Европа, Близкия Изток и Африка на германска компания за финансов софтуер, създател на най-старата трейдинг платформа в света.

„При всеки неуспешен проект, а те са повече от успешните, при всяка скарване с партньорите, случвало ми се е дори при първия фалит на компанията, да си продам личния автомобил, за да мога да се издължа. След всеки такъв неуспех няма начин после да не се справиш, защото си си научил вече уроците. Още като дете аз се включвах като доброволец и помагах на различни организации, и в домове за деца в неравностойно положение съм работил. Това много ме увлече и веднага щом станах пълнолетен, създадох първата си организация. Преди 4 години организирах най-големият летен лагер за деца в неравностойно положение - с над 100 деца, във Варна. Още от най-ранните ми години този тип бизнес проекти ми доставят най-голямо удовлетворение.“

Все по-актуално в днешно време е серийното предприемачество в изграждането на стартъп екосистеми. Тъкмо такъв предприемач е Борис Колев. Най-новите му ангажименти са по иновативен проект, към който се включва като основател и инвеститор. Фокусът е върху усъвършенстване и производство на нанофибърна мрежа от три слоя, която най-общо казано пречиства въздуха, когато човек си проветрява стаята. По нея Борис работи заедно със свои колеги, чрез лаборатория в Чехия. Ефектът е 93% пречистен въздух. Предприемачът е уверен, че скоро ще стартира серийно производство, а мрежата до месец ще се появи на пазара.

„Интересното в България е, че парите не са проблем, а намирането на хората - добрите служители, които да работят за реализирането на някоя от хубавите идеи. София в момента е сред най-добрите места за стартиране на бизнес, защото тук е много евтино да се провалиш, няма особено тежки регулации, данъците са ниски, а и достъпът до специалисти е улеснен“ – казва в интервю за телевизия Блумбърг Борис Колев.

Борис Колеве сновател на една от най-бързо развиващите се софтуерни компании у нас – DigiMark, придобита през 2019-а година от Devexperts. През 2018 г. създава първия в България Рисков фонд за инвестиции в социално въздействащи стартъп компании – Digimark Ventures, който до момента е инвестирал в 8 иновативни стартиращи компании в сферата на здравеопазването, екологията, образованието и развитието на човешкия капитал. През 2007 г. световното бизнес издание "Business Week Worldwide" го позиционира на 2-ро място сред "Най-успешните млади предприемачи в Европа".През 2011 г. печели 2-ро място за наградата "Най-добър млад мениджър на България".  През 2013 г. попада в първата класация "30 под 30" на младите лидери с най-голям потенциал в страната, според списание Forbes. През 2017 г. Борис влиза в европейската класация FERD’s List, която представя шесте млади предприемачи с най-голямо социално въздействие в Европа.

Редактор: Гергана Манчева /по интервю на Мария Мира Христова с Борис Колев в ''Нашият ден'' на програма "Христо Ботев"/

Снимки: ferdslist.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05
Шошана Барух

Бюрек със сирене, айрян и таратор – Шошана и нейната българска закусвалня в Бразилия

Casa Bulgara или Българската къща заема водещо място в кулинарните пътеводители на Сао Паоло – най-големия град в Бразилия с над 12 милиона жители. Закусвалнята съществува от близо половин век на един и същи адрес и е собственост на 75-годишната..

публикувано на 02.04.24 в 11:20

Цветан Найденов – един българин в Шаолин

Той е дете на прехода, роден в края на 1989 година в София. Израснал е с филмите за кунгфу и мистиката на манастира Шаолин в Китай. Пътят му минава през тренировки по айкидо, НАТФИЗ и класа на проф. д-р Александър Илиев, където завършва висшето си..

публикувано на 02.04.24 в 11:15