Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България - европейски образователен център за специалисти по бедствията

БЧК
Снимка: БГНЕС

България се приближава стъпка напред към идеята да се превърне в европейски център за обучението на специалисти в областта на бедствията, авариите и катастрофите. Парламентът подкрепи изграждането на такъв център, както и училище за парамедици, с промени на първо четене в Закона за Българския червен кръст. С тях се дава възможност върху имоти публична или частна държавна собственост да се учредява безвъзмездно право на строеж в полза на БЧК.

Идеята за подобно образователно средище в страната е от преди няколко години. Лансира я президентът на Световната федерация на Червения кръст и Червения полумесец Франческо Рока, който тогава гостува на БЧК по случай 140-та годишнина на организацията.

Амбициозната задача е в България да се създаде модерен европейски център за подготовка на специалисти по бедствия, аварии и катастрофи, както и у нас да се изгради модерно училище за обучение на парамедици за нуждите не само на България, но и на цяла Европа.

Според проекта, центърът ще е с капацитет за 1200 души, като заедно с него ще бъде изграден и регионален склад за бедствена готовност. Предвижда се намерението да се реализира в партньорство между правителството на България и Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец.

Това е важна стъпка в утвърждаването на авторитета на Българския червен кръст, а и не само, изобщо на цялата ни държава, изтъкна от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който е и сред вносителите на законопроекта: 

„Представете си какво чувство на гордост е, да знаем и ако светът знае, че в България ще се обучават кадри от целия свят, от цяла Европа и, че те ще получават диплома, която ще бъде предоставена от българската държава".

За да стане факт проектът, има два важни фактора, според Ненков. „Първият е финансирането, а по думите на председателя на БЧК акад. Христо Григоров, това финансиране вече е осигурено. За целта е необходимо и да се предостави на БЧК земя, която да бъде използвана за създаването на този център“, посочи депутатът.

Народните представители от опозиционната БСП също подкрепиха закона, а депутатът Георги Михайлов предупреди, че между двете четения социалистите ще следят казуса по предоставянето на терен за новия логистичен център:

"Ние ще настояваме да бъдат внимателно прецизирани юридическите текстове по отношение на възможността за ползването на собственостите, т.е. земите, върху които се определя действието на този проектозакон на Червения кръст“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00
Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17