Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Донорството като част от сътворението на живота

4
Снимка: Фондация Майки за Донорство

„Майки за донорство“ – така са нарекли своята доброволческа фондация група жени, които помагат, за да се раждат повече деца в България. За даряването на генетичен материал от млади и здрави хора, обикновено вече станали родители, се говори у нас сравнително отскоро, приблизително 10-тина години. По информация на фондацията, 40 хиляди са българките, които имат нужда от донорска яйцеклетка, за да сбъднат мечтата си за майчинство.
 
Това е форма на безвъзмездно донорство, каквото е кръводаряването и въобще решението да предоставиш частица от себе си на непознат. „Донорството е живот“ е мотото на фондацията на майките и това не са просто думи - досега те са помогнали на белия свят да се родят 2000 жадувани бебета.

Началото на фондацията е поставено през 2014 година от три жени,  открили в дарителството каузата, която окриля живота им. В момента членовете ѝ са близо 4 хиляди - момичета и момчета от цялата страна, които са безвъзмездни и анонимни донори.

„Това е изцяло доброволческа организация, състои се единствено и само от донори. Идеята е да се дава гласност за това, че много жени чакат и се нуждаят от донор на яйцеклетки, а ние се стремим да ги подпомогнем като поемем и финансовата страна на процедурите“ –казва Виктория Димитрова, една от основателките на фондацията:


„От досегашни донори, само 5 жени са дошли запознати предварително с проблема, другите се информират чрез нас.

Мотивира ги фактът, че те са майки, а когато една жена стане майка, тя много често се вглежда в очите на детето си. В очите на една майка болката на напълно непознат човек, добива по-осезаем вид. Другото, което ги привлича към нас е прозрачността, ние не крием лицата си, не крием и бебетата, които се раждат. Те също не остават анонимни и това за нас е най-важното - да има от двете страни видимост, да се знае, че има хора, които биха дошли да помогнат напълно безвъзмездно и анонимно. Ако човек не може да бъде донор, то може да ни подпомогне и като дари средства. На нашия сайт има банкова сметка, правим и благотворителен базар, чрез който също набираме средства. На сайта ни са и двойките, получили донорски материал - тези, на които ние вече сме помогнали и финансирали появата на техните рожби.”



„По време на пандемията, с разрешение от Министерството на здравеопазването, донорите, които бяха влезли вече в процедура, я продължиха. Общо 22 жени завършиха донорската си процедура през месеците март и април, както и 5 мъже също станаха донори в този период, въпреки ограничителните мерки“ – казва Виктория Димитрова и продължава:



„Това е много хубав знак, защото доброто не спира по време на социална изолация, дори все по-млади хора решават да дарят, което ни дава надежда за успех. Емоцията, радостта от това, че си дарил и помогнал на някого е неописуема. Донорът остава анонимен, той няма право да знае за хората, на които е дарил, но всеки от тях си тръгва със сълзи от радост и казва –„дано да съм помогнал“. Всяка сутрин моят ден, а и на момичетата от фондацията, започва преди 5 часа - това е ежедневна работа, без почивни и празнични дни. За мен начинът да отбележим Световния ден на донора – 13 юни, е точно в това –да бъдем със самите тях и да им благодарим за смелия и благороден жест. Няма нищо по-ценно от това да споделяме радостта.“



Снимки : Фондация "Майки за Донорство"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38