Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 97

Снимка: БТА

Премиерът: Повече няма да има блокади заради Covid-19
Повече няма да затваряме нищо заради коронавируса, заяви премиерът Бойко Борисов на извънредното заседание на кабинета днес. „Силата на вируса не е така мощна като през февруари-март. От 15 юни разхлабваме още мерките. Целта ни е от 30 юни да пуснем всичко свободно“, обясни Борисов. Има риск, движим се на ръба, но остава животът, и най-вече да свикнем да се пазим. Този вирус няма да изчезне скоро, каза премиерът. Относно протестите срещу ваксинирането против Covid-19 Борисов подчерта, че всяка бъдеща ваксинация ще е доброволна.

Официално: Извънредната епидемична обстановка е удължена до 30 юни
С решение на Министерския съвет от днес официално извънредната епидемична обстановка в страната се удължава до 30 юни 2020 г. Според предишното решение тя трябваше да приключи на 14 юни. Министерският съвет отбелязва, че мерките, предприети от държавата, са дали добри резултати. В решението се посочва, че удължаването на извънредната епидемична обстановка ще спомогне, чрез прилагане на временни противоепидемични мерки, вкл. забрана за влизане на територията на страната и карантиниране на лица, които са влезли на територията на страната от държави с установена повишена заболяемост от COVID-19 и значително епидемично разпространение, да се забави и ограничи разпространението на епидемията от Covid-19 в България.
Испания признава изтекли български лични документи
Посолството на Кралство Испания уведоми с нота, че български граждани, постоянно пребиваващи в страната, с изтекла валидност на документите по време на създалата се ситуация във връзка с Covid-19 могат да напускат територията на Испания, за да се завърнат в България. Към днешна дата още 31 държави са потвърдили, че в условията на пандемията от коронавируса ще признават и пропускат на излизане от територията им български граждани с изтекли лични документи в периода 13 март - 31 октомври 2020 г.  Други 14 страни признават със специални условия или със специални срокове изтекли български лични документи. Пълният им списък, публикуван на официалната интернет страница на МВнР – вижте ТУК.

Лек спад в броя на откритите новозаразени случаи на Covid-19
93 са новите случаи на Covid-19 в България през изминалото денонощие, при направени 2 640 теста, съобщава Единният информационен портал. Общият брой на регистрираните с Covid-19 е 3086 души, от които активни са 1230. Хоспитализираните са 204. От тях 15 са в интензивни отделения. За последните 24 часа е починал един пациент на 88 години със съпътстващи заболявания. Общо починалите досега са 168. Оздравелите за последното денонощие са 24, с тях общият брой на преболедувалите заразата е 1688 души. Ограничен е достъпът до шуменското село Изгрев. Там бе установено огнище на зараза и за две седмици се въвеждат контролно-пропускателни пунктове. Забранено е от селището да излизат хора без основателни причини.

Отново затягат противоепидемичните мерки в село Ясеновец
Със заповед на кмета на община Разград, в село Ясеновец се въвеждат противоепидемични мерки, които ще са в сила до 24 юни. Освен носенето на маски на закрити и открити обществени места, в сила е и спазването на дистанция най-малко от 1,5 метра. Забраняват се  събиранията, а нарушителите ще бъдат глобявани.

Covid-19 стресира и дисциплинира българските тинейджъри
Спрямо периода преди пандемията от коронавирус, българските тийнейджъри (15-19 години) изпитват: 2 пъти повече тревога; 5 пъти повече скука; 3 пъти повече гняв; 5 пъти повече раздразнение; 4 пъти повече носталгия и тъга; 4 пъти повече самота; 3 пъти повече разочарования; 2 пъти повече безполезност, сочи изследване на УНИЦЕФ. Най-предпочитаната за над 80% от тийнейджърите дейност в изолацията е гледането на клипчета в социалните мрежи. 73% посочват, че са започнали да помагат в домашните задължения. 80% са отговорни и спазват ограничителните мерки. 64% не излизат навън, а 89% носят маски, ако излизат.

Прокурорска проверка срещу медик с Covid-19
Районната прокуратура в Кърджали започна проверка срещу 28-годишна лекарка от „Пирогов“ с Covid-19 за укриване на информация. Сигналът е подаден от Регионалната здравна инспекция. Според здравните власти жената е отказвала да съдейства за установяване на свързаните с нея лица. Само за последното денонощие в област Кърджали са установени 11 нови случая на Covid-19, повечето от които са контактни на младата лекарка. Така възникват две огнища на заразата - в чернооченско село, където са нейните близки, и в белодробното отделение на областната болница, посетено от лекарката.Още по темата - ТУК.

Управлението запазва висока политическа подкрепа
Епидемията от Covid-19 е довела до повишаване на доверието в правителството с 5 до 7%, а в съдебната система и в Народното събрание - с 6-7%, сочи социологическо проучване на „Маркет Линкс“. Подкрепата за управляващата партия ГЕРБ нараства значително до 28%. Основната опозиционна партия БСП е с поддръжка от 21%. ДПС се одобрява от 8 на сто от запитаните. Политическият проект на шоумена Слави Трифонов, също набира 8% подкрепа. Нараства безпокойството за икономическите последици от кризата - 52% от анкетираните имат негативна нагласа за развитието на домакинствата им, 39% - позитивна, а 9% не могат да определят.

Розопроизводителите ще получат подкрепа заради ефекта на Covid-19
Това е един от най-засегнатите сектори в селското стопанство до момента и той трябва да бъде подкрепен, каза министърът на земеделието Десислава Танева на среща розопроизводители в град Клисура. Тя заяви, че се предвижда розопроизводителите да бъдат компенсирани заради затворени канали за реализация на продукцията си.

Covid-19 не е забавил проекта АЕЦ „Белене“
Въпреки кризата с Covid-19, нито за миг не e спирала процедурата по изграждане на АЕЦ „Белене“, каза пред парламента енергийният министър Теменужка Петкова. И петте компании от Русия, Китай, Южна Корея, САЩ и Франция са потвърдили своето намерение да подадат обвързващи оферти и да участват в процедурата за избор на стратегически инвеститор.

Втора вълна на Covid-19 ще свие българската икономика с над 8%, прогнозира ОИСР
Българската икономика, която имаше ръст преди пандемията, е изправена пред най-сериозното си свиване от края на 90-тегодини. При най-благоприятния сценарий - отшумяване на епидемията до лятото, продукцията ѝ ще се свие със 7.1% през 2020 г., а през 2021 г. икономиката ще отбележи ръст. Ако обаче страната бъде ударена от втора вълна на коронавируса, тя ще свие икономиката й с около 8% през тази и с още 0.3% през 2021 г. - сочи прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за България (при прогноза на ЕК за 7.2% и на правителството за 3%). Според анализа, рестартът на икономиката може да изисква по-голяма политическа подкрепа. Безработицата може да се увеличи, особено ако правителствената схема за субсидиране на заплати приключи през юли, без да бъде заменена от нови политики за заетост.

Процесът на възобновяване на българската икономика няма да протича гладко
Това прогнозира пред БНР Ясен Георгиев от Института за икономическа политика. България разчита на вътрешното потребление и на експорта, предимно на високи технологии. Като първи признак за възстановяване на икономиката се посочва раздвижването на пазара на труда, въпреки че донякъде то е очаквано, предвид времето на сезонната заетост, особено в селското стопанство и туризма.

Отиваме към сериозна икономическа и социална криза
„Банковият кредит не е способен да ни извади от икономическата криза, коментира пред БНР макроикономистът проф. Димитър Иванов.Цялото интервю чуйте ТУК.

Мобилни бюра по труда тръгват от понеделник
От понеделник, 15 юни, Агенцията по заетостта възобновява предоставянето на услуги чрез мобилни бюра по труда за улеснение на регистрираните безработни в отдалечените населени места. Дейността им беше временно преустановена заради коронавируса. От Агенцията посочват, че няма да се обслужват граждани, които не са спазили задължителния 14-дневен карантинен период след завръщане от рискови страни. Кои места ще бъдат посетени- вижте ТУК.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00