Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 100

| обновено на 15.06.20 в 19:26
Снимка: БГНЕС

В сила са нови противоепидемични мерки
До края на месеца остава задължителното носене на маски в градския транспорт, аптеките и болниците, а на другите обществени места маските са препоръчителни, гласи заповед на здравния министър. Продължават да бъдат в сила и изискванията за дезинфекция, спазване на хигиена и дистанция от 1,5 м. при хора, които не принадлежат на едно семейство. Препоръчва се и дистанционна работа там, където това е възможно. Спортните мероприятия на открито и закрито ще се провеждат при наполовина пълни зали. Възобновява се работата дискотеките и клубовете при спазване на противоепидемичните мерки. Повече подробности – ТУК.

Намаляват случаите на Covid-19
Новозаразените с коронавирус у нас са 24 души при направени 1409 теста за последното денонощие, според дните на Единния информационен портал. Общо 3290 са регистрираните досега с коронавирус. От тях активни са 1386, а излекуваните са 1730. Двама пациенти са починали вчера, докато оздравелите са 7. В болница се намират 244 пациенти, от които 15 са настанени в интензивни отделения. Още информация – ТУК.

Клъстерите на COVID-19 ще бъдат овладени
Клъстерното разпространение на COVID-19 не може да премине в масово, докато има работещи здравни власти. Няма да допуснем кривата на заразата да тръгне нагоре, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев. Празнуването на религиозни празници е причината за увеличения брой заразени с коноравирус в страната през миналата седмица, когато бяха достигнати пикови стойности от над 100 случая дневно, смята Кантарджиев. Заради неспазването на мерките индексът на предаване на болестта е скочил от 0.8 миналата седмица на 1.2, допълни професорът.

Здравните експерти призовават към самодисциплина
„През лятото не може да се очаква кривата на заразата с Covid-19 да тръгне нагоре”, заяви също днес проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Въпреки това опасността остава и е нужно спазването на дистанция, дезинфекция и дисциплина, въпреки постепенното отпускане на мерките. На същото мнение е и имунологът акад. Богдан Петрунов, според когото, ако гражданите не проявят отговорност да носят маски на обществени места, епидемията ще продължи.

Кризата увеличи безработицата на 9%
По време на извънредното положение от 13 март до 15 юни 84 568 души са загубили работата си. За същото време 65 537 са постъпили на работа, каза социалният министър Деница Сачева. Регистрираните безработни в бюрата по труда през май са почти 300 хиляди души, отчете Агенцията по заетостта. Спрямо април те са се увеличили с малко над 2600 души или с 0,1%. Увеличението спрямо същия месец на миналата година е  68,4% или с над 120 000. Регистрираната безработица в страната през май е 9%.

Повечето българи – несигурни на работното си място, заради Covid-19
През лятото всеки трети българин ще мисли как да си намери работа, показва проучване на най-голямата българска платформа за трудови обяви. Според резултатите две трети от сънародниците ни се чувстват застрашени на работното си място. В обслужващия сектор това се отнася за 62% от служителите и за 54% от хората на ръководни длъжности. Засегнати от кризата са повече жените, отколкото мъжете. Подробностите – ТУК.


Протест под наслов „SOS туризъм“ по улиците на София

Около 100 автобуса за случаен превоз от различни градове на страната блокираха движението по централния столичен булевард „Цар Освободител”, в знак на протест срещу липсата на адекватни държавни мерки за преодоляване на кризата в сектора, породена от Covid-19. Собственици на фирми за туристически превоз, туроператори и екскурзоводи се събраха пред Министерския съвет, за да заявят, че обявените от правителството социално-икономически мерки за изход от кризата не достигат до заетите в туризма. Междувременно в София се проведе и кръгла маса по темата, организирана от Конфедерацията на автобусните превозвачи и Българската асоциация на туристическите агенции. Още по темата – ТУК.

Браншът да направи така, че да привлече туристите
Това препоръча Бойко Борисов на недоволните превозвачи, екскурзоводи и туроператори. „Държавата подкрепя възстановяването на всички сектори, засегнати от коронавируса. В България отворихме обектите преди останалите държави. Бяхме смели и отговорни, ползвахме медицинската експертиза. Българската икономика и стопанство заработиха по-рано”, каза премиерът Бойко Борисов. Той призова българите да летуват на нашето Черноморие, но и туристическият бранш да направи нужното, за да привлече половин милион сънародници. „Туристическият бранш трябва да каже на хората − елате, хотелите са ни по-хубави, по-чисти, по-сигурни. Държавата подпомага туризма − редно е той да рекламира и да поеме ангажимент”, допълни премиерът.

Интензивен трафик на границата с Гърция
Заради отпадането на ограниченията за влизането на българи в Гърция, движението на граничните пунктове с Гърция през целия ден беше изключително натоварено. Допълнителни затруднения създават автомобили с граждани на Сърбия, които обаче все още не се допускат в Гърция.Тази сутрин стотици леки автомобили от България и Румъния чакаха Гърция да отвори границата си за туристи, без да знаят, че заповедта за седемдневната карантина се отменя по обед. Полицията спираше повечето леки коли на километър преди граничния пункт, за да няма струпване, информират кореспондентите на БНР.

Българите да ограничат пътуванията си
По повод на отпускането на противоепидемичните мерки по света Министерството на външните работи все още препоръчва на българските граждани да не пътуват в чужбина. Ако обаче това е наложително, да проверяват пропускателния режим и условията за влизане в съответната страната, съветват от МВнР. Подробностите – ТУК.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00