Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори: Бизнес в политиката или политика в бизнеса

За Васил Божков и политическото му бъдеще

Антични прдмети от Музей „Васил Божков“
Снимка: БГНЕС

В началото на юни укриващият се в Дубай крупен бизнесмен Васил Божков, срещу когото българската специализирана прокуратура повдигна десетки задочни обвинения, заяви намерение за влизане в българската политика. Преди два дни чрез Фейсбук той оповести, че политическият му проект ще се казва "Българско лято" и дори публикува в профила си анкета с въпроса: „Ще ме подкрепите ли за нов политически проект?“. Очаквано, заявеното намерение предизвика вниманието на обществеността и на политическите анализатори. Макар и политиката чрез Фейсбук статуси не е истинска, както твърди политологът Борис Попиванов.

Борис Попиванов„Потенциал за самостоятелен политически проект досега български бизнесмени не са показали. Имало е опити да влизат в политиката със свои партии, но те като цяло са се проваляли или са издържали не повече от един мандат. Не мисля, че настоящият случай може да промени тенденцията. А и имаме налице фигура, която не може дори да се върне в България, да не говорим за това как ще се върнат неговите идеи, неговите планове“.

Според социолога Юрий Асланов, Васил Божков няма собствен политически потенциал, но би могъл да допринесе за промяна в съотношението между политическите сили. Продиктувано от обида и от желание за реванш – така Асланов обяснява поведението на „хазартния бос“.

„Не смятам, че Божков е човек, който няма обективна преценка за нещата и за себе си. Той би трябвало да е наясно, че не е онзи харизматичен и привлекателен образ, способен да акумулира енергия. Може обаче да подпомогне политическото инженерство на други проекти и да им придаде сила, разбира се – финансова“.

Като обмислена и наивна игра на политика определя социологът Андрей Райчев заявеното желание от обвиняемия бизнесмен да прави политически проект, с който да свали правителството на Бойко Борисов, както обяви самият Божков в интервю за международната агенция „Блумбърг“.

„Шансовете му са близки до нулата – твърди Андрей Райчев. – Българите ненавиждат богатите, защото смятат, че са забогатели нечестно в годините на прехода. Ако Божков подкрепи друга политическа формация, би могъл да получи „рупор“ и евентуално депутатско място и депутатска защита, заради имунитета, за да се върне в България. Така или иначе, човекът се чувства обиден. И все пак, не играе емоционално, а дозира ходовете си“.

Политологът Стойчо Стойчев също е на мнение, че Божков по-скоро отблъсква, отколкото привлича симпатии със собственото си преекспониране в публичното пространство. Политическият анализатор тълкува говоренето за политически проекти и като „нездравословно“ явление в обществото ни.

„Проектното мислене за политиката е изначално уродливо. Но то се наложи като прийом, покрай това, че администрацията мина на проектно организиране и финансиране на дейността си. А проектът е нещо, което е кратко във времето, т.е. свършва след като целите бъдат изпълнени. Проектът не е равнозначен на визия за дългосрочно присъствие. Евентуален проект на Божков може да бъде със срок до изборите“, заключава Стойчо Стойчев.

По взаимствани материали 

Подбор: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35