Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 104

Снимка: БТА

Рекорд от нови случаи на Covid-19 за денонощие
132 са новите случаи на Covid-19 в България при направени 2104 теста за последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал към 00:00 часа на 19 юни. Случаите са с 43 повече от предходния ден, когато те бяха 89 и са най-много за период от 24 часа от началото на епидемията. Общият брой на регистрираните с коронавирус досега е 3674 души.

Към момента в болница са общо 289 пациенти с Covid-19, 13 от тях са в интензивни сектори. За последното денонощие са починали шестима души, 5 от тях са били с тежки придружаващи заболявания. Така общият брой на починалите в България след началото на пандемията достига 190. За денонощието са излекувани 61 души, с което общият брой на излекуваните става 1941.

Новите огнища са заради нарушаване на предпазните мерки
11 служители на звено „Български документи за самоличност“ към полицията в Пазарджик са заразени с Covid-19. След като беше регистриран първият случай на служител с коронавируса, там незабавно бяха изолирани служителите по домовете им. В повечето случаи заразените са без  симптоми. Жертви на вируса станаха фелдшер и неговата съпруга от шуменската община Каолиново, от където  тръгва заразата в областта. Причината е, че е преглеждал пациентите без предпазни средства и въпреки, че проявявали симптоми на Covid-19, не е предписвал медикаменти.

Дисциплина, Дистанция и Дезинфекция – те добиха обществена популярност като „три де“ мерките
Съветите за спазване на дисциплина, дистанция и дезинфекция – вече се споделят и в социалните мрежи, които използват уважавани медицински специалисти. Ултимативно послание към обществото изпрати във Фейсбук директоът на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов“ - д-р Асен Балтов. Неговият призив е написан с три удивителни и идва малко след прогноза, направена от ръководителя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, според когото ще има нов пик на заразата, а това най-вероятно ще увеличи и броя на смъртните случаи от нея. Съобщението за антирекорд от 132 доказани нови случая от днес очевидно тревожи медиците, които са на първа линия в борбата с Covid-19.

Над 50% от българите смятат, че най-лошият Covid-сценарий е отминал, сочи проучване
Повече от половината българи вярват, че най-лошият сценарий във връзка с епидемията от коронавирус вече е отминал. На обратното мнение е почти всеки четвърти български гражданин. Данните са от представително проучване на агенция Екзакта Рисърч Груп, проведено сред повече от 1000 пълнолетни българи. Почти 2/3 от българите определят като адекватни ограниченията, въведени през март, април и май за ограничаване на епидемията от коронавирус. Почти 90 на сто от българите се съобразяват с препоръките на Националния оперативен щаб. Едва 17 на сто от българите споделят, че ще почиват на българското Черноморие,  а 9 на сто предпочитат планината. По-малко от 6 на сто от запитаните възнамеряват да почиват в Гърция и Турция, а около 2 на сто планират екскурзия в чужбина

Борецът Николай Щерев е в тежко състояние във ВМА
Доскорошният национал по свободна борба е на апаратно дишане във Военномедицинска академия. Николай е син на големия български треньор Симеон Щерев. По-рано днес на брифинг за ситуацията с коронавируса премиерът Бойко Борисов съобщи, че са му докладвали, че синът на Симеон Щерев е зле. „Млади хора, не се лекуват, не отиват в болница“, каза Борисов, като призова, ако имат симптоми, хората да търсят навреме медицинска помощ. Според информация на dsport Николай Щерев е в тежко състояние вследствие на усложнение от Covid-19. Вчера му е било направено вливане на плазма, но състоянието му остава критично. Освен синът на легендарния треньор по борба и жена му Мария също е болна от Covid-19, но при нея няма такива усложнения, каквито при сина му Николай. Днес премиерът Борисов каза още, че директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов е с установени антитела за коронавирус, заради което не участва в брифинга в Министерския съвет.

България подкрепя Плана за възстановяване на Евросъюза
Лидерите на страните членки на ЕС остават разделени по въпроса как да структурират предложения фонд за възстановяване от Covid-19 за европейските икономики, заяви ръководителят на Европейската комисия, добавяйки, че все още предстои да бъде договорен баланса между безвъзмездните средства и заемите, заложени във фонда на стойност 750 млрд. евро. „За да има дългосрочен икономически растеж в ЕС, наред с преодоляването на последиците от епидемията, е необходимо да се насочи вниманието към най-бедните региони и преодоляване на дълбоките социално-икономически проблеми в тях“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на видеоконферентна лидерска среща на ЕС по плана, който е в отговор на предизвикателствата в борбата срещу коронавируса. Борисов посочи, че „страната ни подкрепя Плана за възстановяване на ЕС“.

Правителството внесе в парламента актуализация на държавния бюджет
Кабинетът одобри промени в основния финансов закон, с които се увеличава максималния размер на държавните гаранции, които страната може да поеме. Те стават от над 750 000 млн. евро до над 900 милиона евро. Изменението се налага заради ангажиментите на страната ни в общоевропейския отговор на кризата с Covid-19. Става дума за парите, които трябва да се съберат в схемата SURE и Паневропейския гаранционен фонд, Проектът на правителството е за втора актуализация на бюджета за тази година.

Заради COVID-19 САЩ отпускат финансова помощ за българските медии
Посолството на САЩ в България чрез Американската агенция за международно развитие отпуска 200 000 долара в подкрепа на независимите медии и гражданското общество в България. Ще се финансират предложения, засилващи капацитета за противодействие на негативния ефект от Covid-19 и за съхраняване на свободните медии и върховенството на закона. Условията за кандидатстване са на следния адрес.

Над 5 хил. евро глоба наложи съдът за нарушаване на карантина
10 хиляди лева глоба и три месеца условна присъда получи жителка на град Елхово, Югоизточна България. Обвиняемата се е прибрала в страната на 27 април от Германия. Жената е нарушавала многократно карантинния период от 14 дни, като е посещавала магазини и се е срещала с познати, излагайки на риск здравето им.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриeте на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00