Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 108

| обновено на 23.06.20 в 20:46
Снимка: EPA/BGNES

Предпазните мерки може да продължат и след 30 юни

При сегашния нов пик на коронавируса усилията са насочени към контрола над изпълнението на съществуващите предпазни мерки. Той ще бъде затегнат, но въвеждане на нови ограничения не се предвиждат, каза пред БНТ доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор. Той коментира, че е рано да се каже дали има оформена втора вълна от коронавирус, но е факт значителната промяна в ситуацията, със скок на заболелите в страната спрямо предходните две седмици. Вероятно причините за този скок са комплексни, но тази втора вълна не е извънредно и само българско явление.

Предпазните маски - задължителни на закрито!
Носенето на защитна маска за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата, в т.ч. кърпа, шал, шлем и др., от днес отново е задължително на всички закрити обществени места.Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и питейните заведения. Това нарежда здравният министър в Заповед № РД-01-354/22.06.2020 г., която регламинтира временните противоепидемични мерки на териотрията на България за периода от 23 до30 юни 2020 г. В същия документ се посочва, че са забранени свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и в специализираните заведения за предоставяне на социални услуги за деца и възрастни. Още по темата - ТУК.

При пътуване да се ползват директните авиолинии в ЕС
Заради продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави в ЕС, българското министерство на външните работи препоръчва на пътуващите от България към държави в ЕС и Шенгенското пространство, да не използват транзитни полети през трети страни. Желателно е в рамките на ЕС да се използват вътрешни преки линии. Дори властите в съответната трета страна да не са наложилили ограничения за пътуване на български граждани, някои авиокомпании поставят допълнителни условия за доказване целта на пътуването през трети страни, се казва в съобщението. Актуална информация за режима на пътуване в Европа има на рубриката „Пътувам за…“ в интернет-сайта на министерството.

Не може да се говори за втора вълна на коронавирус в България
Наблюдаваме нормално развитие на коронавируса, епидемията ще спре, когато всички се срещнат с коронавируса - каза пред БНР доц. Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология „Стефан Ангелов“ на БАН. Малък процент от хората боледуват тежко, а огромният брой хора няма и да разберат, че са били заразени. Хората трябва да са отговорни, но не и параноични, категоричен е експертът. Цялото интервю – ТУК.

МВР удвоява екипите, които ще следят за носенето на маски на закрити обществени места
“Полицейските служители ще осъществяват контрол на всички места, където е задължително носенето. Има и доста възрастни хора, които не се съобразяват. Полицейските служители предупреждават гражданите и при невъзможност да изпълнят това свое правомощие, се стига до санкциониране“, обясни Красимира Стоядинова от Охранителна полиция в СДВР.

Санкционират и премиера за неносене на маска на закрито
Премиерът Бойко Борисов и придружаващите го лица ще бъдат глобени с по 300лв, за нарушаване заповедта за неносене на маски в закрити публични пространства, съобщиха от здравното министерство. Актове за административно нарушение заради неспазването на противоепидемичните мерки ще получат също журналистите, операторите, фотографите и всички, които са били в църквата на Рилския манастир. Борисов посети обителта, за да провери, как вървят ремонтите в манастира и укрепването на пътя до там.

Засилени проверки и в градския транпорт на София
В столичния градски транспорт се извършват засилени проверки за носене на предпазни маски. Глобата е 300 лева. От днес до края на месеца контрольорите няма да глобяват нередовните пътници, каза пред БНР Карлос Контрера, председател на комисията по транспорт на Столичния общински съвет. От следващата седмица билети за пътуване в градския транспорт ще може да се купуват и в тото пунктовете и пунктовете на българските държавни пощи.

Няма да затварят столичната община заради заразените общински съветници
Главната сграда на общината в София няма да бъде затваряна, заради заразените с Covid-19 общински съветници, каза за БНР зам.-кметът Дончо Барбалов. Той увери, че всеки ден през 4 часа сградата се дезинфекцира. Ще се изследват само контактните със заразените съветници лица. За Covid-19 се тества персоналът на детските градини в София, на Социалния патронаж и на лечебните заведения. При най-малкото съмнение се правят PCR-тестове и на служители в администрацията, категочирен е Барбалов.

Българският лекарски съюз: Държавата трябва да осигури безопасността на здравната система
Задължение на държавата е да осигури безопасността на здравната система, каза в интервю за БНР Иван Маджаров, председател на БЛС. По-рано в писмо до медиите съюзът остро реагира срещу намерението на Министерството на здравеопазването да глобява болници, които искат от пациентите преди постъпване тест за Covid-19. Това кара много пациенти да се откажат от лечение, защото не могат да го платят. Според Маджаров пациентите не трябва да плащат тези тестове, но в цените на клиничните пътеки не са планирани разходи за PCR. Цялото интервю чуйте ТУК.

 79 нови случаи на коронавирус от 2776 проби
За изминалите 24 часа за коронавирусна инфекция са изследвани 2776 проби. От тях 79 са дали положителен резултат. Най-голям брой случаи - 32, са регистрирани в София, показва Националната информационна система. Към момента в страната регистрираните случаи на коронавирус са 3984. От тях активни са 1606. Починалите лица с доказан коронавирус са 207, случаите от изминалото денонощие са 8. Излекувани са вече 2171 лица, от които 97 през последните 24 часа.

Тестове за коронавирус и в Софийския университет
Около 200 студенти по право, служители и преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ са тествани за Covid-19. Те са били контактни на члена на ръководството на БСП Янаки Стоилов, който даде положителна проба за коронавирус. Очакват се резултатите. Всички помещения на Юридическия факултет на Алма Матер са дезинфекцирани. В БСП също бяха извършени тестове. Четири от тях се оказаха положителни, макар и безсимптомни.

В България не е имало пик на COVID-19
Не смятам, че вирусът е бил пред вратата и си е отивал, а по-скоро в нашето общество се създаде погрешно впечатление, че този вирус може да изчезне – вирусите не правят така никога, каза за БНР вирусологът проф. Мира Кожухарова. Според нея в момента се наблюдава плавно развиваща се епидемия, което е била и основната цел на мерките – да се забави хода на епидемичния процес.

СЗО: Премахването на много мерки накуп е грешка
Премахването едновременно на доста мерки в България беше ход, който не е в тон със световната практика, и в резултат не знаем разхлабването на коя от тях доведе до втори пик на заразените. Това каза за БНТ представителят на Световната здравна организация за България Михаил Околийски. Той обаче подчерта, че КПП-тата не са непременно най-ефективната мярка.

МОН препоръчва отлагане на абитуриентските балове
Заради увеличения брой заболели от Covid-19, Министерството на образованието препоръча баловете на абитуриентите да бъдат отложени и да се проведат след 30 юни, когато изтича извънредната епидемична обстановка. За учениците е важно да отбележат завършването си, но най-важно е тяхното здраве. Разумно е да бъдем сдържани и да продължим да спазваме препоръките и предписанията, посочват от институцията. Още за препоръките към абитуриентите- ТУК.

Българските студенти ще могат да пътуват до САЩ
Заповедта на американския президент Доналд Тръмп за замразяване на работни визи за Съединените щати не важи със задна дата и не засяга всички български граждани, които имат издадени визи до 00:00 часа на 23 юни. Това съобщиха за БНР от американското посолство у нас и уточниха, че всички българи със студентски визи могат да пътуват до Съединените щати. При пристигане на територията на Съединените щати българите трябва да прекарат 14-дневна карантина. Подробности - ТУК.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова + екип ”Новини”


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 12 април 2024 г.

В „България днес“ ви отвеждаме до Източна Албания , където се срещаме с поредните герои от поредицата ни „Радио България при българите във…“ . Те са от село Връбник – най-източната точка на Албания , някои от тях вече живеят извън селото, но..

публикувано на 12.04.24 в 19:00

България днес – 11 април 2024 г.

В „България днес“ на 11 април отбелязваме 60-та годишнина от първия български граждански презокеански полет, разговаряме с художничката и авторка на плакати Радослава Боор за плакатната изложба, посветена на правата на жените, която тя представя..

публикувано на 11.04.24 в 19:00

България днес – 10 април 2024 г.

В „България днес“ на 10 април ви разказваме за Рамазан Байрам – мюсюлманският празник с послание, срещаме ви с Елена Ганева-Роблес, преподавател на български и британски деца в Лондон. Разбираме и защо едно българско семейство загърби бизнеса си у..

публикувано на 10.04.24 в 19:00