Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 109

Снимка: БГНЕС

Извънредната епидемична обстановка остава в сила до 15 юли при засилен контрол за спазване на мерките
Срокът на извънредната епидемична обстановка се удължава до средата на юли, реши Министерският съвет. Няма да бъдат налагани нови или стари строги мерки. В сила остават изискванията за спазване на социална дистанция и лична хигиена, забраната за влизане на територията на страната или карантиниране на лица от определени държави. Контролът ще бъде силно завишен, обясни здравният министър Кирил Ананиев. Решението е взето на базата на задълбочен анализ за развитието на болестта. От 9 юни насам се наблюдава 3,2 пъти увеличение на носителите на коронавируса, уточни министърът. Брифинга по темата можете да чуете ТУК.

Разпространението на Covid-19 у нас е смесено - на клъстери и дифузно
Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му ръстът на новозаразените с Covid-19не е заради разхлабването на мерките, а поради неизпълнението на тези, които действат. Пример за това са масови мероприятия, провеждани без спазване на обявените мерки. По повод предстоящите абитуриентски балове Кунчев призова те да бъдат отложени или провеждани по начин, позволяващ максимално спазване на предпазните мерки.

130 са новите случаи на коронавирус при 2946 теста за денонощието
Направени са нови 2946 теста. Общият брой на заразените от началото на епидемията достигна 4114, показват данните на единната информационна система. От тях активни са 1689. Новоизлекуваните са 46 и общият им брой става 2217. В болница са 362-ма пациенти с коронавирус, а 13 от тях - в интензивни отделения. 208 са починалите с установен Covid-19, има един нов случай за денонощието - жена с диабет на 65 години, с хронично неврологично и сърдечно заболяване.

Затварят за ден Министерството на финансите заради коронавирус
Заради случай на служител, заразен с коронавирус, на 25 юни Министерството на финансите ще бъде затворено. В сградата на ведомството ще бъде извършена дезинфекция, а всички контактни лица на заразения ще бъдат тествани. Текущата работа и услугите за граждани в четвъртък ще се изпълняват дистанционно.

Работещи в транспорта и туризма ще получат подкрепа от държавата
Работодатели и самоосигуряващи се от секторите „Транспорт", „Хотелиерство и ресторантьорство" и „Туризъм", чиито приходи са намалели с минимум 20%, ще могат да получават компенсации в размер на 290 лв. месечно за запазване на заетостта на работниците и служителите. Очаква се такава подкрепа да поучат около 22 000 работещи, засегнати от пандемията. Компенсациите ще се изплащат от 1 юли 2020 г., за период максимум от шест месеца. Кандидатите не трябва да имат данъчни задължения. Още информация - ТУК.

Едва 15,5% от хотелиерите смятат, че ще покрият на 100% разходите си през юни
57.5% от хотелиерите смятат да предложат на клиентите си алтернативен период за използване на направените резервации, 65.6% смятат да намалят цената на пакет услуги, а 49.4% - на нощувката. Това показва проучване на НСИ, проведено през май сред управителите на местата за настаняване.

Без уведомление се завръщат работници от рискови кланици в Германия
Трима жители на община Белица, работили в германските кланици „Тьонис", които се оказаха най-голямото огнище на Covid-19 във Федералната република, са се прибрали в България без да уведомят властите. Кметът на Белица Радослав Ревански съобщи за БНР, че случайно е разбирал за това и е бил принуден да вземе незабавни мерки, като постави под карантина завърналите се, които формално не подлежат на тази мярка. От огнището на заразата са се прибрали още трима работника, жители на съседна община, допълни кметът.

Екип на РЗИ тества днес 14 деца от детската градина в Сапарева баня
Това се наложи, след като 6-годишно момче от групата е било установено с Covid-19. Изследва се и персоналът. Шест са положителните проби за коронавирус в Сапарева баня за последното денонощие - две семейства на строителни работници, които пътуват всеки ден на обекти извън града. В едното от семействата е и детето с положителна проба, уточни кметът Калин Гелев.

И детската градина в Костенец беше затворена превантивно заради семейство от града с положителни проби за коронавирусна инфекция. Хората са изолирани, направени са проби на още 50 души, които са били в контакт с тях.

Проверка в производствена фирма в Нова Загора, заради огнище на Covid-19
Новите случаи на инфектирани работници от фирмата са четири. Трима от тях са жители на Нова Загора, един – на Твърдица. По данни на РЗИ, общият брой на новозаболелите в областта е 13 души, в Сливен новите случаи са пет. Започват засилени проверки за спазване на разпоредените противоепидемични мерки.

В Горна Оряховица - активна дезинфекция на общината, автобусните спирки и обществените места
Отрицателни са всички 80 PCR теста за коронавирус, които бяха направени на общинската администрация в Горна Оряховица след доказан случай на заболяването при управителя на общинското предприятие „Обреди“. Общината продължава да работи в дистанционен режим.

Община Ловеч въведе още по-строг здравен контрол на входа
Ще се измерва телесната температура на всички, които влизат в сградата на общината.Така към задължителните маски и дезинфектанти се добави и наблюдение за потенциални заразени с коронавирус или болни посетители.

По 2000 души дневно си намират работа
Това е тенденция, сходна с обстановката преди коронакризата, каза заместник социалният министър Зорница Русинова. Търсенето на кадри в строителството не е намаляло, допълни Иво Иванов, началник на отдел „Анализи“ в Агенцията по заетостта. Същото важи и за останалите квалифицирани работници в производствата, включително и в земеделието. Продължават да се търсят и общи работници, които са 1/3 от свободните места.


Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00