Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 111

Снимка: БГНЕС

Първите чужди туристи за сезона пристигнаха с чартърен полет до Летище Бургас
Това са 189 туристи от Нидерландия, повечето от които са предпочели за своето лято курортите Слънчев бряг и Несебър и идват за първи път в България. За БНР те поясниха, че са избрали страната ни, защото във времето на пандемията тя е сигурна дестинация за тяхната лятна почивка. Туроператорите очакват още полети през следващите дни.

166 положителни проби за денонощието
През последното денонощие диагностицираните с Covid-19 са 166 от изследвани 2775 проби. Това показват данните в Националната информационна система. Новоустановените случаи са най-много в София-град – 60, София-област – 15, Пловдив и Кюстендил – 13. Общо случаите на доказана коронавирусна инфекция в България към момента са 4408. Излекуваните лица са 2370, от които 107 са регистрирани през изминалото денонощие. 211 са починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция. Два са новите случаи от изминалото денонощие. Актуални данни за разпространението на Covid-19 по света може да бъдат проследени ТУК.

Кметът на София: Не се налага затягане на Covid-мерките в столицата
„Заразата с коронавирус в София вече се разпространява дифузно, а не по огнища“, каза Йорданка Фандъкова по повод ръста на установените случаи с коронавирус в София. Според кмета на града обаче, не се налага затягане на мерките срещу разпространението на епидемията от Covid-19 в столицата.

Първи случаи на Covid-19 от 40 дни във Варна
Осем са новозаразените с коронавирус във Варна, след като повече от 40 дни в града нямаше регистриран вирусоносител. Само един от новоустановените болни има симптоми и е настанен в болница, съобщи областният управител Стоян Пасев. След установен коронавирус на служител в общинската администрация, сградата на общината беше затворена за дезинфекция през двата почивни дни. В понеделник ще заработи отново.

Акция за спазване на Covid-мерките в Кюстендил
В града се провежда специализирана полицейска операция за опазване на обществения ред и за спазване на противоепидемичните мерки. Причината е тежката ситуация с разпространението на Covid-19 в града. 18 са вече приетите за лечение в отделението на местната болница. Капацитетът ѝ е 30 легла. За 9 нови случаи на заразени в карантинирания квартал „Изток”, съобщи пред БНР кметът Петър Паунов и допълни, че е трудно да се наложат хигиенните мерки сред сезонните работници, заети с бране на череши. Интервюто чуйте ТУК.

Засилени проверки за спазване на карантината в сливенска област
Шест са новите случаи на Covid-19 в Сливенска област, съобщиха от Областния кризисен щаб. През изминалото денонощие от полицията са извършени 270 проверки за спазване на карантина на територията на областта. Регистрирано е едно нарушение. При извършените 35 проверки на търговски обекти и заведения в град Сливен, не са установени нарушения на противоепидемичните мерки. Полицията е извършила и 57 проверки на територията на областта, съставени са 44 предупредителни протокола и 10 акта за неносене на предпазни маски в закрити площи. От Областния кризисен щаб напомнят, че проверките са засилени и ежедневни.

Затвориха за пълна дезинфекция вътрешното и кардиологичното отделение на Транспортната болница в Пловдив
Лекарка там е с положителна проба за Covid-19, изследват се контактните. Сред новите случаи в Пловдив са пожарникар от екипа в Район „Тракия“ и готвачка в детска градина „Щастливо детство“. И на двете места се изпълняват предписаните от РЗИ противоепидемични мерки, съобщи областният управител Дани Каназирева и допълни, че в общините Брезово и Асеновград са констатирани първи случаи на Covid-19. Областният медицинския щаб е взел решение болните от коронавирус да се лекуват само в Университетската болница „Свети Георги“ . Следващата седмица ще се обсъжда варианта и за още една резервна болница.

Актуализираха бюджета заради Covid-кризата
На пленарно заседание депутатите одобриха с пълно мнозинство втората актуализация на Закона за държавния бюджет за 2020 година. Необходимостта от промени е свързана с ангажиментите, които възникват за България в резултат на създадените на ниво Европейски съюз два инструмента в отговор на пандемията от Covid-19. Депутатите увеличиха максималния размер на гаранциите, които държавата може да издава чрез Министерски съвет за текущата година.

Италианската армия блокира български работници в огнище на коронавирус
Български сезонни работници в италианския град Мондрагоне край Неапол протестираха в блокирана заради огнище на коронавирус зона в града. Намесата на армията се наложи заради случаите на бягство сред работниците през полицейския кордон. Стигна се до сблъсъци и с гневни италианци в района, опитали да изтикат хората в блоковете им. Сред общо 700 жители на 4 блока в т. н. червена зона вече има 49 случая на зараза, повечето от които сред български граждани. Работниците мигранти от България, берачи на домати, се опасяват, че ще загубят работата си. 

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова + екип „Новини”


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00