Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи и бежанци творят заедно отвъд различията

Снимка: gobeyond.bg

Чрез универсалния език на изкуството шестима българи и седем бежанци се докосват до душата на древни цивилизации, отнасят огънче от далечни домове, играят на карти, опознават другия чрез месенето на хляб и рисунки от къна, вървят по пътя към нов живот, пеят на три езика с вплетен родопски мотив.

Онлайн изложбата “Отвъд различията” се провежда по инициатива на Агенцията на ООН за бежанците и представя общите творби на визуални артисти, художници и музиканти от България, Сирия, Ирак, Иран и Афганистан. Идеята е с помощта на изкуството, вдъхновено от различни култури, да се доближим един до друг, за да отворим очите си за красотата и многообразието на нашия свят.

“Моят партньор в проекта се казва Али Хадж Али - той е студент по архитектура. Мисля, че хареса работата ми, защото е свързана с пространството в широкия смисъл на думата”, казва визуалният артист Радина Стоименова. Българката, която живее и твори във Франция, и афганистанецът, който живее в България, се представят с общата творба “GoodbyeWindows” – един разказ за дома със спомени от детството, но и жал, че може да не се завърнеш там.

“Предложих на Али да започнем нещо като разговор за местата, които са ни скъпи – разказва Радина. – И бързо стигнахме до извода, че това са нашите домове. Той реши да ми опише къщата на родителите си, в която е отрасъл със сестрите си и с братята си. Аз пък избрах да му разкажа за жилището на баба и дядо. Всеки от нас обрисуваше само с думи важното за него място – така Али изработи професионален архитектурен макет на дома, с който свързвам детството си, а аз по своя артистичен начин пресъздадох само плана на неговата къща.

Радина не създава мебели, а вместо това разказва за тях, разхождайки се във въображаемото жилище на Али. Докато той успява да вдъхне топлина в нейния миниатюрен дом с помощта на скъпи на сърцето й предмети.

Силсила Махбуб – също като Али, идва от Афганистан и обича да пее автентични песни от родината си. Сириецът Амджад Джад от десет години живее в София и изпълнява ориенталска музика на арабския инструмент уд. Бояна Желязкова пък свири на цигулка, пее и композира. Тримата застават на една сцена и с песента си “Отвъд различията” изпращат посланието, че музиката и стремежът към красота нямат граници.

“С песента, която аз изпях, исках да кажа на хората да се обичат един друг и да ценят живота. Важното е да живеем с мир и любов”, казва Силсила. А Бояна добавя: “В рамките на една репетиция се роди изключително интересна композиция от три напълно различни песни. Едната е от Индия на хинди, втората е от Сирия на арабски език и третата е от Родопите на български език.”

Лесно ли се твори с непознат човек, при това с различна история и култура? Оказва се, че “да”. “Всъщност това, че сме от различни държави не ни прави различни като хора – напротив, имаме още повече неща да си разкажем”, отговаря Радина Стоименова. Тя не просто се сработва с Али в общия им творчески проект, но днес той е сред приятелите й.

“Тъжното е, че в България се срещат повече предразсъдъци, отколкото във Франция, където има по-голяма история във възприемането на чужди култури – казва още тя. – Според мен няма нищо за преодоляване – всички сме хора и е нормално щом някой има проблем, друг да му помогне. Това е най-простото хуманитарно правило, то не изисква усилие, тъй като хората са хора навсякъде. Натъжавам се, когато чуя за случаи, в които мигрантите са били лошо посрещнати, но се надявам с времето и в България, и в другите държави да се научим да преодоляваме различията. Когато хората се срещнат на живо, тези различия се забравят. И няма защо да ги има.”

Снимки: gobeyond.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50