Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театралният сезон продължава и през юли

Снимка: БГНЕС

Театралният сезон тази година ще продължи и през юли. Артистите в България отново са на сцена, макар и пред по-малко публика в салоните, спазвайки изискването за дистанция в условията на Covid-19. Зрителите имаха възможност да презаверят билетите си за отменени представления по време на извънредното положение през март и април. Алтернативни пространства за театрални представления също не липсват.

Народният театър „Иван Вазов“ постави началото с изграждането на открита сцена зад театъра, а представленията се радват на изключителен интерес.

Видинският драматичен театър пък избра да пътува до своите зрители и през лятото ще изнася безплатни постановки за жителите на селата в региона. Инициативата е на читалищата в северозападната българска община. Първите представления  бяха в селата Иново и Слана бара.
Предстоят представления на 4 юли в с. Капитановци, на 10 и 11 юли - в Кутово и Сланотрън, и на 17 и 18 юли - в Покрайна.

Трупата на Младежкия театър „Николай Бинев” също предлага ново място за срещите си с публиката. Две от най-успешните представления за деца и възрастни на този столичен театър – „Пинокио” и „Разделям двойки по домовете”, ще бъдат представени в новосъздадената Платформа А6. Летните театрални представления ще се състоят в новото пространство за културни събития, разположено в парка зад НДК, при строго спазване на противоепидемичните мерки. За сигурността и спокойствието на зрителите е осигурена дори специална допълнителна дезинфекция с озонова технология на входа. Историята за Пинокио е позната и любима на всички деца. Дървената кукла, изработена от майстор Джепето ще се превърне в истинско момченце пред очите на малките зрители на 12 и 19 юли.

Постановката за възрастни „Разделям двойки по домовете” е с участието на забележителните актьори Михаил Билалов, Искра Донова и Николай Луканов. С лек хумор, доза мистерия и преплитане на различни чувства, те обещават забавен поглед над ежедневните ситуации. Двама влюбени ще се срещнат отново след 7 години, но по изключително необичаен начин. Как ще се осъществи и развие тяхната любопитна среща, ще научи публиката на двете представления - на 7 и 14 юли.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изнасят на търг картини на Иван Мърквичка и Владимир Димитров-Майстора

Търг, посветен на модерното и поствоенно българско изкуство, включващ селекция от 104 произведения на изкуството, ще се проведе в София на 2 април в Hyatt Regency Sofia, предаде БТА. Сред творбите са знакови творби на Ярослав Вешин и три женски..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55