Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 117

Снимка: БГНЕС-архив

Километрични опашки на изхода към Гърция
След затварянето на граничните пунктове в съседни държави, на граничния пункт Кулата - Промахон, се образува няколко километрова опашка от чакащи камиони, автобуси и леки автомобили. По данни на Гранична полиция, само за два часа трафикът за Гърция се е увеличил значително. Южната ни съседка не допуска леки автомобили и автобуси на границата си със Северна Македония и най-вероятно трафикът се е пренасочил през България. Така целият туристически поток към Гърция от Сърбия, Северна Македония, Румъния и България се насочва към Кулата.

Свободен достъп на туристи през КПП "Маказа - Нимфея"
Въпреки официалната информация за неговото затваряне от 1 юли, продължисвободният достъп на туристи през ГКПП "Маказа". В Комотини са готови на протести, за да се отворят всички сухопътни граници с България за туристи. Според хотелиери от района затварянето на „Маказа“ ще нанесе тежък удар на туризма. Още по темата - ТУК.

165 нови случая на Covid-19 у нас, заразените вече са над 5000
През последното денонощие, потвърдените случаи на Covid-19 в България са 165, при направени близо 2900 PCR-теста. С тях, общият брой на носителите на вируса надхвърли 5000, показват данните от Единния информационен портал. Най-много новозаразени има в София - 46 и в област Пловдив - 33. Двама пациенти с коронавирус са починали. Излекуваните за последните 24 часа са 46.

Увеличеният брой на новозаразените не се дължи на многото тестове
Процентът на положителни проби с Covid-19 расте и това води до увеличаването на общия брой заразени. По думите на директора на Центъра за заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев, ако в началото на пандемията нивата са били 1-2%, сега гоним 10%". Пред БНТ, той подчерта, че на вчерашния футболен мач за Купата на България, се е видяло, че феновете не спазват разстояние помежду си. Проф. Кантарджиев посочи, че когато хората се прегръщат, крещят и пеят заедно, заразяването е най-възможно, а след 10 дни ще се види и резултатът.

Плувахме в инфодемия за Covid-19
Има протокол от 10 стъпки за разхлабване на мерките срещу Covid-19, каза пред БНР доц. Михаил Околийски, експерт в Световната здравна организация. Ключово е създаването и поддържането на високо доверие в населението. Много съм притеснен, и това не е само феномен за България, че плувахме в инфодемия. Хора без доказателства, разпространяваха неверни твърдения, че вирусът не съществува, не е опасен или че мерките за изолация и дезинфекция не са добра идея. Това особено разколеба хората без медицинско образование, коментира експертът. Най-важното е да се положи особено внимание за опазване на най-ранимите - възрастните и хората с хронични заболявания, за които контактът с вируса ще е фатален, призова Околийски.

Глобиха депутати за неносене на предпазни маски в парламента
Инспектори на РЗИ влязоха в парламента и съставиха актове на депутатите, нарушаващи заповедта за задължително носене на предпазни маски в закрити обществени места. Санкционирани са 24 депутати, размерът на глобата е 300 лв. Част от тях ще оспорват актовете и твърдят, че са имали основание да свалят маските си в конкретния момент на заснемането им. Зам.-председателят на парламента Валери Симеонов каза, че ще предложи изказващите се на трибуната депутати да не носят маски, както и ръководещите заседанието от президиума в пленарната зала. Аргументът е, че разстоянията при тях са над метър и половина, каквото е изискването в заповедта на здравния министър.

Одобриха Covid-компенсации за земеделските производители
Парламентът прие на първо четене промените в Закона за подпомагане на земеделските производители, с които се осигурява прилагането на новата мярка за компенсации срещу Covid-19. Помощта е под формата на еднократно плащане, което ще се извършва в срок до 30 юни 2021 г. Максималният размер на сумата не трябва да надвишава 7 000 евро за земеделски стопанин и 50 000 евро за малко или средно предприятие. Мярката ще позволи от наличните финансови средства по програмата за развитие на селските райони да бъдат подпомогнати, както селските стопани, така и малките и средни предприятия.

Осигуряват работа за 70 000 безработни по програма „Заетост за теб“
За 70 000 безработни българи ще се осигури работа по започналата програма „Заетост за теб“, финансирана със 160 милиона лева от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". 50 милиона лева е квотата за сектор "Туризъм", в която са включени „Хотелиерство и ресторантьорство”, „Туристическа агентска и операторска дейност, други дейности, свързани с пътувания и резервации”. Минималната заплата и осигуровките ще получава бизнесът за три месеца срещу ангажимента да задържи три четвърти от наетите за още 3 месеца. Компаниите, които са освободили служителите си по малко от месец преди да кандидатстват, не могат да наемат същите хора.

Кризата в ЕС след пандемията може да доведе до още по-голямо задълбочаване на икономическите различия, прогнозира Екатерина Захариева
Очакванията към германското председателство на ЕС са големи, посочи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на дискусия "Германското председателство на Съвета на ЕС и къде е България?". Зелената сделка и дигиталната трансформация са един от основните приоритети на председателството, но Захариева изказа безпокойство, че кризата след пандемията може да доведе до още по-голямо задълбочаване на различията в икономическото развитие на държавите от ЕС. Тя изрази надежда европейските страни да продължат борбата с последиците от Covid-19 с мъдрост и компромиси.

Всичко по-важноза Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00