Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почит към народната певица Кичка Савова в родното ѝ село

Откриват възпоменателна плоча в памет на бележитата тракийка

Снимка: архив

Кичка Савова е една от най-значимите ни народни певици, оставила ярка следа с богатия си репертоар и безрезервната си отдаденост на тракийската фолклорна традиция. Родена през 1934 г. в с. Сладун, Свиленградско, тя си отиде през 2018 г., оставяйки десетки записи и сборници с издирени от нея народни песни. Остави и редица последователи, ученици, почитатели, както и фолклорен фестивал на свое име, провеждан в родното ѝ село. Там, на 4 юли от 11 ч., в почит към стореното от нея, ще бъде открита паметна плоча.


„През 2008 г. със семейството ми решихме да организираме фестивал „С песните на Кичка Савова“ – спомня си Стефан Стоянов, кмет на с. Сладун. − Фестивалът постепенно се разшири, стана популярен и започнаха да пристигат участници от цяла България. През март тази година, отново със семейството ми, решихме да направим възпоменателна плоча за известната певица. Тя го заслужава, даде много за тракийската песен. Имаше изяви в България и по света, които, заедно с фестивала, направиха популярно нашето малко село, което е близо до границата ни с Турция. За съжаление, поради създалата се ситуация около коронавируса не беше възможно да открием по-рано паметната плоча. Изчакахме „отхлабването“ на мерките. Сега, на 4 юли от 11 ч., очакваме към нас, жителите на Сладун, да се присъединят представители на семейството на Кичка Савова, нейни ученици и всички, които ценят делото ѝ.“


Сред гостите, които ще присъстват, е и тракийската изпълнителка Дарина Славчева, която споделя своето вълнение:


Народната певица Кичка Савова е много важна личност в моя живот. Тя е първата ми учителка в началото, изграждането ми на изпълнител.Тя е човекът, който ме насочи към издирването на непопулярни песни от възрастни хора. Тя ми даде криле, окуражаваше ме да се развивам и усъвършенствам. Подготви ме за Националното училище за фолклорни изкуства в Котел, а нашето близко приятелство продължи години след това. Тя беше светъл човек с много благ характер, много трудолюбива и упорита. Това е причината да бъде толкова обичана – не само като певица, но и като личност. Тази любов роди Националния фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова“. През 2020 г. трябваше да бъде десетото му издание, но заради мерките около коронавируса беше отложен за догодина. Почти от самото начало аз съм в журито на този фестивал, а г-жа Савова беше почетен председател. Знам нейното вълнение, вълнението на всички частници и организатори. Паметната плоча, която ще бъде открита, е знак за уважение и почит към нея. Тя е незабравим и скъп човек за всички, които я познаваха и които днес я помнят и обичат.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15