Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 118

Снимка: БГНЕС

Двойно повече пари за клиничната пътека за коронавирус

Според договореното между Българския лекарски съюз и Здравната каса от август НЗОК ще плаща 1200 лв. за клиничната пътека и в сумата ще влиза и стойността на PCR тестовете за пациентите, постъпващи в болница. „Засилваме готовността на болниците за лечение на българите с коронавирус. Трябва да свикнем да живеем с новата болест и да сме подготвени за възможно най-критичното развитие”, коментира премиерът Бойко Борисов след среща с Националния оперативен щаб и министрите на здравеопазването, на финансите и на икономиката.

До септември България трябва да определи приоритетите си за възстановяване от кризата

През следващия програмен период на ЕС страната ни ще има възможност за достъп до 29 млрд. евро. За целта до септември трябва да заяви приоритетните области и механизмите за финансиране. Антикризисните фондове ще действат през следващите четири години. „С този план Евросъюзът има шанс не просто да се възстанови икономически след пандемията от Covid-19, но и да се развие”, коментира вицепремиерът Томислав Дончев. Според него приоритетите ни трябва да засягат енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници, свързани с Европейския зелен пакт, иновациите, цифровизацията, образованието и науката.

Гръцкото правителство излезе с окончателно решение – отворен остава само ГКПП „Кулата – Промахон

Мярката се въвежда от понеделник, 6 юли, съобщи говорителят на правителството Стелиос Пецас. Окончателно ще бъде затворен пункта „Маказа“. Предварително попълнени електронни декларации с QR код ще се изискват от всички влизащи чужденци без изключение. Целият сухопътен балкански трафик от туристи за Гърция ще преминава през „Кулата-Промахон“, защото няма да се допускат чужденци през границите на страната с Албания, Турция и Северна Македония. 

Облекчено е преминаването през ГККП „Кулата”

След два дни километрични задръствания на граничния пункт за Гърция движението най-после е облекчено. Въпреки това сутринта се изви 4-километрова опашка. За около час и половина туристите успяха да се придвижат до гишетата за граничен контрол, където на случаен принцип се проверяват формулярите за локализиране на пътници и QR кодовете, изисквани от гръцките власти от 1 юли.

България поиска от Гърция решаване на проблема по границата

Зам.-министърът Петко Дойков извика във външно министерство гръцкия посланик Димитриос Хронопулос. Поставен му е въпроса за отваряне на граничните пунктове с Гърция. Дойков е подчертал тежката ситуация при „Кулата-Промахон", заради образуващите се дълги опашки, причиняващи огромно неудобство на гражданите. Поискано е създаване на отделни коридори за граждани на ЕС и за трети страни, за да се ускори преминаването. Хронопулос е изразил съжаление за ситуацията и е обяснил, че новите правила се отнасят за всички влизащи в Гърция, независимо от националността им и целят контрол над коронавируса след отварянето на страната за чужди туристи. Посланикът е изразил надежда, че ще се намери решение.

161 нови случаи на Covid-19

Половината от случаите са активни при направени 3155 PCR тестове, според Единния информационен портал. Най-много положителни резултати са установени в София – 49, следват Варна и Велико Търново с по 15, София област – 13, Кюстендил – 12, Бургас – 8. През изминалото денонощие няма починали от коронавирус. Оздравели са 80 души, а 31 се лекуват в интензивни отделения.

Почина медик от спешната помощ, заразен с коронавирус

Тази сутрин в „Пирогов“ е починал д-р Юлиян Стамов от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Медикът се е заразил при сърдечен масаж и изкуствено дишане направени на заразен пациент в тежко състояни, съобщиха от Асоциацията на спешните медици. Преди седмица той е бил приет за лечение с оплаквания от задух, втрисане и температура, а преди два дни – интубиран. Това е втората жертва на Covid-19, която дава столичният Център за спешна медицинска помощ, след като през май почина д-р Нели Пандова.

Неонатологията в Ловеч затворена за денонощие

Мярката се предприема заради втори случай на заразен с коронавирус в отделението. След като лекар от неонатологията беше диагностициран с Covid-19, направените изследвания на персонала показаха още една положителна проба – на 66-годишна медицинска сестра от с. Голец. Останалите работещи в болницата продължават да се грижат за новородените при всички мерки за безопасност. Ако се наложи новородени с усложнения да бъдат хоспитализирани от лебечните заведения в Троян и Луковит, те ще бъдат насочвани към Плевен. Репортаж по темата – ТУК.

От началото на сезона сме посрещнали туристи от 35 страни

„Съживяването на сектор „Туризъм" става плавно”, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред парламента. България е една от първите страни, отворили границите си за туристи още на 1 юни. „Вече имаме гости от всички страни, за които не се изисква карантина”, поясни министърът. Тя добави, че са актуализирани рекламните дейности за възстановяването на позициите в туризма. Фокусът е насочен към вътрешния туризъм и този от страните в региона и ЕС. България се рекламира по водещи комуникационни и телевизионни канали и програми.

Китай дари на болница оборудване за коронавирус

Дарението за Военномедицинската академия е договорено от българския премиер и президента на Китай. Пратката на Министерството на националната отбрана включва защитни и хирургически маски, респиратори, предпазни очила и щитове, престилки, инфузионни помпи, машини за дезинфекция. Дарението на стойност около 250 000 евро е транспортирано за сметка на Китай.

Всичко по-важноза Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00